1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ще правят стандарт за качество на кафето у нас

Ще правят стандарт за качество на кафето у нас

Към момента в търговската мрежа се предлагат продукти с неустановен и негарантиран произход

България има нужда от нов контролен орган за проверка и утвърждаване на качеството на кафето, което се предлага на родния пазар, пише expert.bg. Около това становище се обединиха представители, дистрибутори, вносители и производители на кафе по време на среща инициирана от председателя на Българската Специализирана Кафе Асоциация - Андрей Илиев.

Към момента в търговската мрежа се предлагат продукти с неустановен и негарантиран произход, при които съдържанието на опаковките се разминава с посоченото на етикетите към тях. Присъстващите на срещата бяха на мнение, че е крайно време българските потребители да обърнат внимание и на качеството на кафето, което се внася и произвежда в България и независимо от условията на криза да останат лоялни към продуктите с доказан произход, а не търсейки по-ниска цена да закупуват стоки със съмнително качество, наречени „кафе”.

Една от целите, които си поставиха по време на срещата бе компаниите, съвместно с Българската Специализирана Кафе Асоциация, да изготвят критерии за качество, по които всички производители и вносители на кафе да се придържат. Продуктите на компаниите, приели тези стандарти ще съдържат отличителен знак на опаковките, което ще служи като ориентир на потребителите и гарант за качество.

Всички единодушно се съгласиха, че Българската Специализирана Кафе Асоциация трябва да работи в тясна връзка с Министерството на земеделието и да стимулира РИОКОЗ, Комисията за защита на потребителите и всички останали агенции да изпълняват поетите пред обществото задължения и ангажименти. По този начин асоциацията ще може да сезира, компании, чиито продукти не съответстват на наложените стандарти или подвеждат потребителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.