1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Скъпите горива ще повлекат нагоре и цените на млякото и месото

Скъпите горива ще повлекат нагоре и цените на млякото и месото

Това прогнозира Пени Ботева, председател на Съюза на животновъдите в България

Скъпите горива ще повлекат нагоре и цените на млякото и месото, прогнозира Пени Ботева, председател на Съюза на животновъдите в България. Нормално е, когато дизелът и бензинът поскъпват, всичко да тръгне нагоре, допълва тя.

Първата причина за поскъпване на месото и млякото е очакваният скок на фуражите. В момента цената на килограм фураж е равна на цената на литър мляко. На някои места в страната дори храната за добитъка е по-скъпа. За изхранването на една крава са нужни поне 400 г фураж дневно. Отделно се плаща за ток, вода, работна ръка. Поскъпването на дизела директно ще удари и разходите за почистване на фермите и доене на кравите, съобщава "Стандарт".

Това са дейности, които се извършват с машини, работещи на дизел, уточнява Пени Ботева. Помощта за възстановяване на акциза върху горивата, която беше обещал земеделският министър Мирослав Найденов, все още не е тръгнала към фермерите. Очаква се тя да бъде одобрена от финансовото министерство. Засега не се знае кога ще бъде отпусната и дали ще е под формата на ваучери или като еднократна финансова помощ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.