1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Слаб спад в цената на брашното на едро

Слаб спад в цената на брашното на едро

В малките магазини няма промяна

Средните цени за страната на брашно тип „500” на едро и на дребно в големите супермаркети през периода 11 – 18 октомври 2017 г. отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в по-малките магазини остава без промяна.

По области, цените на брашното на тържищата са в широкия диапазон от 0,60 лв./кг (Враца и Стара Загора) до 1,03 лв./кг (София). В осем области са регистрирани седмични ценови изменения, като в седем от тях, продуктът поевтинява с между 1,3% и 9,1% (най-значително в Ловеч), а единствено в Сливен – поскъпва, с 3,5%. В резултат, средната цена едро на продукта за страната намалява с 2,5% на седмична база, до 0,78 лв./кг.

Предлагането на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия интервал от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово и Ловеч) до 1,09 лв./кг (Пловдив). В четири области продуктът поевтинява с до 5% (Русе) спрямо предходната седмица, което води до намаление на средната цена за страната с 1%, до 0,99 лв./кг.

В по-малките магазини цените на дребно на брашното варират от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Разград). Единствено в област Русе е налице седмично ценово изменение – намаление с 0,9%, което не се отразява на средната стойност за страната и тя остава 1,05 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Разград – 0,18 лв./кг. В областите Плевен, Стара Загора и Варна цените на продукта в ДТО са съответно с 0,01 лв./кг, 0,02 лв./кг и 0,07 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Средно за страната, маржът между цените на едро и на дребно на брашното е 0,21 лв./кг за големите търговски вериги и 0,27 лв./кг – за по-малките магазини, като най-голям е за ГТВ във Враца и Пловдив – 0,44 лв.кг, а за ДТО – във Враца – 0,50 лв./кг. В област София цените на дребно в ГТВ са с 0,04 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.