1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Слънчогледовото олио се търгува на едро на цена 2,39 лв./литър

Слънчогледовото олио се търгува на едро на цена 2,39 лв./литър

Единствено в Благоевград и Кюстендил олиото се предлага на по-високи цени спрямо предходната седмица

През анализирания период (25.01-01.02.2012 г.) не се наблюдават значителни изменения на средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио за страната.

Средно за страната, слънчогледовото олио се търгува на едро на цена 2,39 лв./литър, с 0,4% по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, цените варират в диапазона от 2,03 лв./литър (Сливен) до 2,70 лв./литър (Смолян). През периода на наблюдение в по-голяма част от областните центрове се отчита изменение на ценовите стойности, в рамките на -4% (Ямбол) до +2,7% (Варна и Добрич).

За поредна седмица средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) остава непроменена - 2,89 лв./литър. В големите супермаркети олиото се предлага на цени от 2,65 лв./литър (Шумен) до 3,13 лв./литър (Търговище). В четири от областите (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) цените на олиото бележат спад с по 0,15 лв./литър или 5,2%. Повишение на цените на дребно в   диапазона от 0,2 до 3,4% се регистрира в ГТВ в седем от областните центрове. Най-значително е поскъпването на продукта в Търговище и Хасково - с по 0,10 лв./литър.

Средната цена за страната на слънчогледовото олио в другите търговски обекти (ДТО) бележи незначително повишение спрямо предходната седмица – с 0,01 лв./литър до 2,98 лв./литър. По области, цените на олиото се запазват в интервала от 2,75 лв./литър (Добрич) до 3,25 лв./литър (Смолян). Единствено в Благоевград и Кюстендил олиото се предлага на по-високи цени спрямо предходната седмица, с по 0,13 лв./литър или 4,4%. В три от областите ценовите стойности отбелязват понижение, в рамките на 0,5 (Русе) до 2,6% (Шумен).

Средно за страната, цените на рафинираното олио в малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,09 лв./литър. Най–голяма разлика между цената на едро и цената на дребно както за големите супермаркети, така и за малките магазини се отчита в Сливен, съответно 0,95 и 0,87 лв./литър.

През едномесечния период на наблюдение (м. януари 2012 г.) продължава тенденцията от предходния месец на леко понижение на цените на рафинирано слънчогледово олио, по-съществено при цените на едро и незначително при тези на дребно. Средно за страната, регистрираната към края на м. януари цена на едро на олиото (2,89 лв./литър) бележи понижение с 0,07 лв./литър или с около 3% спрямо нивото отпреди един месец. В същото време, средно за страната, цените на олиото на дребно както в големите супермаркети, така и в малките магазини остават  без съществена промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.