1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спад в износа на говеждо месо в Бразилия

Спад в износа на говеждо месо в Бразилия

По-слабият резултат е отчетен въпреки отварянето на пазарите в Саудитска Арабия и Съединените щати

За втора поредна година износът на говеждо месо от Бразилия бележи спад. По данни на правителствени служби за 2016-та е регистрирано намаление на експорта на сурово и преработено месо с около 1 процент до малко над 1 милион тона. Стойността на изнесената продукция също е спаднала – с близо 8 на сто до 5 милиарда долара.

По-слабият резултат е отчетен въпреки отварянето на пазарите в Саудитска Арабия и Съединените щати, които до края на 2015 година не приемаха бразилско говеждо. През 2016-та най-големи количества са изнесени за Китай – 450 хиляди тона. На второ място е Египет с близо 180 хиляди тона, следван от Русия с около 140 хиляди тона. Основните вносители в Европа са Италия и Холандия с 30, респективно 22 хиляди тона.

За настоящата година бразилските експерти са оптимисти, като изтъкват нови възможности за износ заради скъпия щатски долар. Те се надяват и на по-големи поръчки от Китай. Засега рекорда държи 2014 година, когато са били изнесени над 1 и половина милиона тона на стойност 7 милиарда долара.

Износителите на бразилско свинско и птиче месо през миналата година са засилили присъствието си на международните пазари. Количеството непреработено свинско месо е нараснало с една трета до 630 хиляди тона, при птичето месо е постигнат нов рекорд –  близо 4 и половина милиона тона, което е с 2 процента повече в сравнение с 2015-та. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.