1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спад за пшеницата на световните борси

Спад за пшеницата на световните борси

Плахите движения на пазара експертите обясняват с очакването на новия доклад на USDA

Поевтиняването на пшеницата продължи и при търговията на 6 октомври. Товa беше единствената губеща култура, другите - останаха в зеления сектор.

Търговията на пшеницата се разви по еднакъв сценарий. В Европа цената падна с 2 евро до 165 евро и 75 цента за тон. В Съединените американски щати – с 4 цента и половина до 520,25 цента за бушел, или обърнато в евро културата приключи търговията на цена от 154 евро и 43 цента за тон.

Най-малки промени бяха регистрирани при царевицата. В Париж културата поскъпна с минималните 50 евроцента до 146 евро и  25 цента за тон. В Чикаго цената й се вдигна само с 1 цент до 371,25 цента за бушел, или 118 евро и 9 цента за тон.
След огромните загуби, които понесе през първите дни от седмицата, соята си стъпи на краката и покачи цената си в Чикаго с 8,75 цента до 1028 за бушел, което се равнява на 305 евро и 15 цента за тон.

Другата маслодайна култура - рапицата също поскъпна в Париж. Количества, доставени през февруари, се продаваха с евро и 75 по-скъпо. Културата се котираше на цена от 335 евро и 75 цента за тон.

Плахите движения на пазара експертите обясняват с очакването на новия доклад на американското земеделско министерство, който ще бъде публикуван днес. Анализаторите прогнозират обаче, че няма да има особени корекции, тъй като глобалният зърнен баланс няма да се промени значително. Иначе ранната търговия на 7 октомври в Чикаго започна на червено при зърнените култури, докато соята дръпна нагоре. Париж най-вероятно ще последва тази тенденция.
.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.