1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спадът на пазара на безалкохолни напитки се забавя

Спадът на пазара на безалкохолни напитки се забавя

Потреблението на студени чайове бележи ръст

Продажбите на безалкохолни напитки в България продължава да се свиват, но спадът на пазара се забавя. Това показват данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки за  първото тримесечие на годината. Според статистиката на организацията от януари до март потреблението на този вид продукти е намаляло с 5 на сто до 272 млн. литра при спад от 7% за същия период на 2010 г.

"Безалкохолните напитки запазват лидерска позиция сред всички търговски марки напитки на българския пазар с близо 62% дял, който в последните години непрекъснато расте", коментира председателят на асоциацията Милчо Бошев.

Продължава да се свива потреблението на всички категории безалкохолни с изключение на студените чайове, които бележат ръст. Спадът се дължи основно на намалените продажби в заведения и хотели, като най-засегната от кризата е консумацията на натурални сокове. Според асоциацията най-оптимистичната прогноза за пазара на безалкохолни за тази година е да се запази потреблението от 212 литра на глава от населението, регистрирано през 2010 г.

Потреблението на бутилирани води е намаляло с 4% спрямо първите три месеца на 2010 г., като е най-голям при газираните води. Ръст (2%) бележат само водите в галони от 19.5 л.

При газираните напитки спадът през първите три месеца на 2011 г. е 7 на сто в сравнение със същия период на 2010 г. При негазираните с ниско плодово съдържание, разтворими и разреждащи се, намалението е с 5%. Най-голямо е намалението на продажбите на плодови сокове - 2 млн. литра, или 11 на сто по-малко от първото тримесечие на миналата година. Консумацията на енергийни напитки е намаляла само с 5 на сто. За сравнение - през януари-март 2010 г. спадът беше 15%. Единствената категория, в която се регистрира ръст на продажбите (6%), са студентите чайове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.