1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Специалисти прогнозират поскъпване на свинското месо в глобален мащаб заради АЧС в Китай

Специалисти прогнозират поскъпване на свинското месо в глобален мащаб заради АЧС в Китай

В момента в страната се отглеждат повече от 400 милиона свине

След като в Китай беше регистриран четвърти случай на Африканската чума по свинете, се засилват опасенията, че болестта ще продължи да се разпространява, въпреки че досегашните огнища са на повече от хиляда километра едно от друго. Специалисти прогнозират, че може да се стигне и до поскъпване на свинското месо в глобален мащаб.

Причината за подобно вдигане на цените е, че китайските потребители ще загубят доверие в произведеното в страната месо и ще търсят вносна стока. От друга страна болестта може да наложи умъртвяването на още хиляди свине в Китай, в резултат на което ще има срив на предлагането.

Регистрираните в Народната република случаи са първите в Източна Азия. За Пекин те идват във възможно най-неблагоприятния момент, тъй като само преди няколко дни правителството вдигна вносното мито за американско месо на 70 процента, в отговор на санкциите, наложени от Вашингтон. Преди това Съединените щати бяха основният доставчик на свинско за Китай, който сега ще трябва или да засили собственото производство, или да търси внос от други страни. Страната е най-големият производител, но и най-големият потребител на свинско в света, и ако започне да изпитва недостиг, това ще доведе до скок на цените в глобален мащаб, смятат пазарните анализатори.

В момента в Китай се отглеждат повече от 400 милиона свине. От земеделското министерство в Пекин предполагат, че голяма част от фермерите ще предадат животните си за колене, преди да ги застигне заразата и да трябва да ги умъртвяват.

Междувременно от Румъния, където констатираха болестта в най-голямата свинеферма в страната в окръг Браила, се чуха предположения, че стопаните на малки заразени поголовия изхвърлят мъртвите животни в река Дунав. Според ветеринарните власти това може да е причината за разпространението на заболяването, тъй като много ферми черпят вода за животните именно от реката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.