1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Специалните хлябове в Добричко поскъпнаха

Специалните хлябове в Добричко поскъпнаха

В момента цената на тон масово брашно се движи в границите 690 – 715 лева

Поскъпнаха и специалните хлябове в Добричко, като увеличението на цената е максимум до 10%. Това заяви Тошко Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич.

Повишението на цената е свързано както с поскъпналото през последните две седмици брашно, така и с факта, че в специалните хлябове (ръжени, ръжено-пшенични, грахамови, пълнозърнести, с кълнове и други видове) се влагат вносни хранителни компоненти, които не са евтини и са на реални европейски цени, подчерта Няголов.

В момента цената на тон масово брашно се движи в границите 690 – 715 лева, при стойности преди месец от 670 до 680 лева за тон. Някои от мелниците задържат цената, други я вдигат, коментира Няголов и допълни, че поскъпването се дължи на лошото качество на зърното тази година заради валежите.

Зърното е покълнало навсякъде в страната и едва 10-15% от него е с добро качество, каза Тошко Няголов. Освен това износът на пшеница е в големи мащаби. Лошото качество на зърното пък налага по-широко използване на подобрители в производството на хляб. Според председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич, пикът на поскъпването на насъщния вече е достигнат тази година и евентуално ново повишение на цените може да бъде провокирано, ако експортът на зърно продължи в голям обем.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.