1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спокоен остана пазарът на агнешко месо в първата седмица на октомври

Спокоен остана пазарът на агнешко месо в първата седмица на октомври

Средната цена на едро на цяло агне е 13,54 лв./кг кланично тегло

Според данни на ДКСБТ през периода 1 – 8 октомври 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната остават без съществено изменение спрямо предходния седмичен период.

Цяло агне

Средната цена на едро на цяло агне за наблюдавания период е 13,54 лв./кг кланично тегло, незначително по-висока в сравнение с предходния (с 0,1%). Търговията по области се задържа в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг до 15,68 лв./кг, като най-ниски стойности са отчетени отново в Кюстендил, а най-високи – в София. Само в Бургас, Сливен и Ямбол се наблюдава леко седмично изменение на цената – повишение с по 0,8%.

През наблюдавания период предлагане на цяло агне е налице в големите търговски вериги (ГТВ) само на Хасково, където цената се задържа на ниво от 12,99 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на цяло агне остават в тесните граници от 10,80 лв./кг в Бургас до 11,25 лв./кг в Ямбол. При липса на седмични колебания на стойностите в трите области, където е налице предлагане, средната цена на дребно на продукта за страната в ДТО се задържа на ниво от 11,08 лв./кг.

Средно за страната, цената на едро на цяло агне е с 0,55 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 2,46 лв./кг - от тази в ДТО.

Агнешки бут

През анализирания период цените на едро на агнешки бут остават в интервала от 12,20 лв./кг във Варна до 17,93 лв./кг в София, без изменения на стойностите по области спрямо предходната седмица. Средната цена на едро на продукта за страната се запазва на ниво от 13,66 лв./кг.

Търговията на дребно с агнешки бут в ГТВ е в ценовия интервал от 12,15 лв./кг в Шумен до 14,04 лв./кг в Стара Загора. Въпреки липсата на седмични колебания по области, средната цена на продукта за страната се понижава с 0,4% спрямо предходната седмица до 13,28 лв./кг, тъй като тази седмица е отчетено предлагане на продукта във Варна.

В ДТО цените на дребно на агнешки бут продължават да варират от 10,90 лв./кг в Бургас до 14,85 лв./кг в Плевен, без седмични изменения по области. Така, средно за страната, цената на дребно на агнешки бут в тези обекти остава 13,04 лв./кг.

Средно за страната, цената на едро на агнешки бут е с 0,38 лв./кг по-висока от тази в големите супермаркети и с 0,62 лв./кг - от тази в по-малките търговски обекти.

Цените на продукта в ГТВ са средно с 0,24 лв./кг по-високи от тези в ДТО.

Агнешка плешка

През наблюдавания период цените на едро на агнешка плешка продължават да варират от 10,85 лв./кг (Варна) до 13,50 лв./кг (Стара Загора), без седмични изменения по области. Средно за страната, цената на едро на продукта се запазва на ниво от 12,44 лв./кг.

В магазинната мрежа също не се наблюдават седмични колебания на цените на дребно на агнешката плешка по области. В ГТВ цените на дребно на продукта се задържат в интервала от 12,45 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 13,99 лв./кг (Хасково), а в ДТО - от 10,70 лв./кг (Бургас) до 13,93 лв./кг (Ловеч). Средните цени на дребно на агнешка плешка за страната в ГТВ и ДТО остават съответно 13,04 лв./кг и 12,58 лв./кг.

Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,60 лв./кг по-ниска от тази в ГТВ и с 0,14 лв./кг от тази в ДТО.

Цените на агнешката плешка в ДТО са средно с 0,46 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.



 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.