1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Споразумението за свободна търговия между ЕС и Южна Корея започва да се прилага от днес

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Южна Корея започва да се прилага от днес

До пет години след влизането му в сила ще бъдат премахнати 98.7% от митата

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Южна Корея започва да се прилага от днес, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Благодарение на него ще се преодолеят редица нетарифни бариери във всички промишлени отрасли, включително и в автомобилната и фармацевтичната промишленост, както и в битовата електроника. Споразумението за свободна търговия ще създаде и условия за достъп до пазара на услугите и инвестициите.

До пет години след влизането му в сила ще бъдат премахнати 98.7% от митата. До изтичането на преходните периоди ще бъдат отменени митата върху вноса на всички промишлени продукти, както и на повечето селскостопански продукти, с някои изключения, като например ориза.

Предвижда се през следващите 20 години търговският обмен между ЕС и Южна Корея да нарасне двойно. Според проучване, цитирано от пресслужбата на Еврокомисията, благодарение на споразумението обемът на износа от ЕС ще се увеличи с 19 млрд. евро.

"Това споразумение за свободна търговия е най-амбициозното търговско споразумение, договаряно някога от ЕС и би трябвало да промени из основи търговските ни отношения с Азия", заяви европейският комисар по търговията Карел де Гухт. "Рязкото понижаване на вносните тарифи ще позволи на европейските износители да спестят само през първата година 850 млн. евро от мита, като тази сума би трябвало да се удвои след премахването на всички мита", допълни той.

Това е първото търговско споразумение между ЕС и държава от Азия. Преговорите по него започнаха през месец април 2007 г. То беше подписано на 6 октомври 2010 г. и получи одобрението на Европейския парламент през февруари 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.