1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спорната идея за "отделно обособено място" за биопродукти в магизините отпадна

Спорната идея за "отделно обособено място" за биопродукти в магизините отпадна

Регулацията за бизнеса беше инициирана от Министерството на земеделието и храните

Спорната идея за "отделно обособено място" за биопродукти в магизините беше преразгледана и в крайна сметка отпадна след среща на заинтересованите страни тази сряда.

Въпросната регулация за бизнеса беше инициирана от Министерството на земеделието и храните и беше заложена като проектопромяна в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, без да е изрично наложена от Брюксел.

След специална среща по темата между заинтересованите страни – представители на Асоциацията на биопроизводителите, Асоциация на биотърговците и МЗХ, се стигна до компромисен за всички текст в закона, който на практика дава право на избор на търговеца сам да прецени дали да отделя на специално място биологично произведените стоки. Изискването за специален щанд или рафт остава само за непакетираните насипни биостоки – като зеленчуци и зърнени продукти, и то в складовете на търговските обекти, а не в магазините.

В чл. 25 на Закона все пак ще бъде вписана нова алинея, която ще гласи: "Биологично произведените земеделски продукти и храни се предлагат в търговските обекти на отделно обособено място (щанд или рафт) или означени на място с лого или надпис, указващи че са биологично произведени.".

Според официалното становище на биотърговците, за всеки магазин това подреждане е различно и не може да бъде приложено общо правило. Най-често позиционирането на продукта на рафта на категорията (напр. брашно при другите брашна) води до по-добри продажби, отколкото отделянето му в обособен сектор с био храни. Намесата на държавните органи в този процес няма да е в полза нито на производителите и вносителите, нито на търговците, нито на потребителите, смятат биотърговците.

Основните им притеснения са, че при въвеждане на специални изисквания повечето собственици на по-малки търговски обекти по-скоро ще преустановят изцяло продажбата на биостоки в магазините си, пише "Дневник".

Причините са свързани с факта, че повечето от тях нямат достатъчно място и средства, за да си позволят допълнителна площ за този тип продукция. Още един хладилник и фризер само за биохрана също оскъпява допълнително дейността им и отново изисква повече пространство. По-лесният и изгоден вариант в случая би бил да се откажат да разпространяват биостоки, което от своя страна означава фалит за повечето български биопроизводители.

Големите вериги супермаркети също имат свои правила на подредба, които зависят по-скоро от централното им управление и подобно изискване би променило организацията на работата им.

Част от биопроизвдителите заставаха зад строгото обособяване на "био-щандове", за да не се смесват тези продукти с конвенционалните, често с подвеждащи етикети от сорта на: "произведено в екологично чист район", "екологично чист продукт", "еко". Според биотърговците обаче, присъствието на фалшиви биопродукти в момента е сведено почти до нулата, благодарение на усилията на БАБХ и на Асоциация на био търговците. "Реално този проблем е решен и не може да е аргумент," твърдят те.

"Целта е биопродуктите да бъдат разпознаваеми, защото това са храни в система на контрол, и така потребителите могат да са сигурни в това, което купуват. Освен това контролът ще бъде по-лесен", обясни пред "Капитал Daily" преди два дни мотивите за регулацията Диана Трифонова, началник на отдел "Биологично земеделие" в МЗХ. Трифонова обаче също е присъствала на срещата в сряда и е подкрепила компромисния текст, който все пак оставя правото на избор на търговците.

Проектът за промени в закона е все още на етап обществено обсъждане и е публикуван на сайта на Министерски съвет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.