1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко покачване

Средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко покачване

Средните цени на дребно остават без промяна

По данни на ДКСБТ през периода 28 февруари – 7 март 2018 г. средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко покачване спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,79 лв./кг, с 2,6% по-висока в сравнение с предходния седмичен период. По области, цените са в диапазона от 0,60 лв./кг до 1,10 лв./кг, съответно в Стара Загора и София. В по-голямата част от областните центрове се регистрират разнопосочни колебания на цените. В девет от тях продуктът поскъпва в рамките на 1,6% – 13,3% (Благоевград и Ловеч) на седмична база, докато в други пет поевтинява с между 1% и 10% (Русе).

През анализирания период средните цени на дребно на брашното за страната, както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО), остават без промяна спрямо предходната седмица, съответно 1,01 лв./кг и 1,05 лв./кг.

По области, цените на продукта в ГТВ варират от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово и Ловеч) до 1,07 лв./кг (Пазарджик и Шумен). Промяна на седмична база се регистрира единствено в област Пловдив – понижение с 11%.

През периода на наблюдение в по-малките магазини брашното се търгува на цени от 0,95 лв./кг (Варна, Велико Търново и Ловеч) до 1,19 лв./кг (Шумен). Изменение на цените спрямо предходната седмица не се наблюдава.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,04 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Шумен – 0,12 лв./кг. В три области цените на продукта в големите магазини са по-високи от тези в ДТО с до 0,09 лв./кг (Варна).

Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,22 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,42 лв./кг в Стара Загора. Изключение е област София, където продуктът се предлага в ГТВ с 0,11 лв./кг по-евтино отколкото на едро.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,26 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика в тази посока е налице в Добрич - 0,45 лв./кг. В областите Варна и София цените на едро са съответно с 0,01 лв./кг и 0,03 лв./кг по-високи от тези на дребно в ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.