1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко понижение

Средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко понижение

Търговията на тържищата е в ценови диапазон от 0,60 лв./кг в Стара Загора до 1,12 лв./кг в София

По данни на ДКСБТ през периода 21 - 28 март 2018 г. средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

По области, търговията с брашно на тържищата е в широкия ценови диапазон от 0,60 лв./кг (Стара Загора) до 1,12 лв./кг (София). В десет от областите се наблюдават седмични ценови отклонения в границите от -8,6% (Силистра) до +4,8% (Враца). Средната цена на едро за страната се понижава с 1,3% на седмична база, до 0,78 лв./кг.

През анализирания период средните цени на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) остават съответно 1,01 лв./кг и 1,05 лв./кг.

Предлагането на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги е в ценовия интервал от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово и Ловеч) до 1,09 лв./кг (Пловдив и Шумен). В областите Шумен и Кърджали се отчита седмично повишение на ценовите равнища, съответно с 1,9% и 3,1%, а в Хасково - понижение с 3%.

В по-малките магазини цените на дребно на брашното са в границите от 0,95 лв./кг (Варна, Велико Търново и Ловеч) до 1,19 лв./кг (Шумен). Отклонения на цените на седмична база се регистрират само в областите Кърджали и Хасково, където продуктът поскъпва с по 3%.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,04 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Разград – 0,11 лв./кг. В четири области цените на продукта в големите магазини са по-високи от тези в ДТО с до 0,09 лв./кг (Варна).

Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,23 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,44 лв./кг в Пловдив. Изключение е област София, където продуктът се предлага в ГТВ с 0,13 лв./кг по-евтино отколкото на едро.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,27 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика в тази посока е налице в Добрич - 0,46 лв./кг. В областите Варна и София цените на едро са съответно с 0,01 лв./кг и 0,05 лв./кг над тези на дребно в ДТО.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.