1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио се понижава

Средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио се понижава

Предлагането на продукта е в ценовия диапазон от 2,74 лв./литър до 3,11 лв./литър

През анализирания период (3 – 10 октомври 2012 г.) средната цена на едро на рафинирано слънчогледово олио за страната се понижава незначително, докато тези в магазинната мрежа бележат леко повишение.

Средната цена на едро за сраната на слънчогледовото олио е 2,91 лв./литър, с 0,3% по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, предлагането на продукта е в ценовия диапазон от 2,74 лв./литър до 3,11 лв./литър, съответно в Плевен и Разград. В 12 от областните центрове цените се понижават леко, най-чувствително в Стара Загора и Ловеч, съответно с 2,1 и 3,3%. В други пет области се отчита леко повишение на ценовите стойности от 0,4% (Плевен и Ямбол) до 2% (Добрич).

Средно за страната, цената на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) нараства с 0,7% спрямо предходната седмица, до 3,12 лв./литър.

В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,91 лв./литър (Перник) до 3,34 лв./литър (Бургас). Поскъпване на продукта, в рамките на 4,7 до 5,7%, се регистрира в ГТВ в пет от областните центрове, най-чувствително в Пазарджик. В три области (Варна, Шумен и София) е налице понижение на цените с между 0,5 и 6,3%.

Средната цена на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) също отбелязва леко повишение спрямо предходната седмица – с 1,6% до 3,27 лв./литър.

Търговията с олио в ДТО на страната е на ценови нива от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,68 лв./литър (Смолян). В шест области олиото се предлага на по-високи цени спрямо предходната седмица. В пет от тях поскъпването е по-умерено – между 4,6 и 6,5%, а в Смолян е по-значително - със 17,6%. Единствено в Шумен цените на дребно в ДТО отбелязват седмично понижение (с 2,9%).

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,15 лв./литър, като тази разлика е най-голяма във Враца и Монтана (0,31 лв./литър). И през тази седмица цените в ДТО в Сливен, Ямбол, Варна и Бургас са по-ниски от тези в ГТВ с между 0,02 и 0,07 лв./литър.

Най–голяма разлика между цената на едро и цената на дребно в големите супермаркети се регистрира в Ямбол (0,50 лв./литър), а за ДТО – в Плевен (0,64 лв./литър). Изключение е област Разград, където цената на едро на олиото е по-висока от тази в ГТВ с 0,02 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.