1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,44 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,44 лв./литър

Повишение на цените се регистрира в 5 области

През периода на наблюдение (29 февруари – 7 март 2012 г.) се отчита леко повишение на средните цени на рафинирано слънчогледово олио на едро и в големите търговски вериги и запазване на нивото от предходната седмица в малките търговски обекти.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за последната седмица е 2,44 лв./литър, с 1,2% по-висока спрямо предходния анализиран период. По области, цените на едро са в диапазона от 2,10 лв./литър до 2,75 лв./литър, като най-ниски стойности са регистрирани в Сливен, а най-високи във Варна. В по-голямата част от областните центрове се наблюдават леки ценови колебания в двете посоки, в границите от -1,2% (Пловдив) до +5% (Ловеч).

Средната цена за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) бележи незначително повишение – с 0,02 лв./литър до 2,90 лв./литър.

В ГТВ олиото се предлага на цени от 2,60 лв./литър до 3,09 лв./литър. В осем области се наблюдава изменение на цените в интервала от -1,9% в Шумен до +8,8% в Бургас, като в тези две области се отчитат съответно най-ниските и най-високите ценови стойности за седмицата.

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на нивото от предходната седмица - 2,99 лв./литър.

В малките търговски обекти на страната олиото се предлага в ценовия диапазон от 2,75 лв./литър (Шумен) до 3,25 лв./литър (Смолян). Повишение на цените се регистрира в 5 области – Добрич, Кърджали, Варна, Хасково и София (с между 0,5 и 1,1%), а понижение в 2 - Търговище (с 1,7%) и Шумен (с 1,8%).

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в другите търговски обекти  са с 0,09 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма във Враца (0,24 лв./литър). Изключение правят 5 области, в които цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, като отново в Сливен и Ямбол разликата в тази посока достига до 0,08 лв./литър.

За поредна седмица, макар и в по-тесни граници в сравнение с предходния период, най-голям марж между цената на едро и цените на дребно се отчита в Сливен - 0,88 лв./литър за големите супермаркети и 0,80 лв./литър за малките магазини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.