1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,90 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,90 лв./литър

В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават ценови изменения в границите от -0,3% до +6,4%

През периода 12 – 19 септември 2012 г. средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за наблюдавания период е 2,90 лв./литър, с 0,7% по-висока в сравнение с предходната седмица. По области, най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Плевен (2,72 лв./литър), а най-високи – в Разград (3,12 лв./литър). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения, в границите от -0,3% (Велико Търново и Силистра) до +6,4% (Русе).

В големите търговски вериги (ГТВ) средната цена на олиото за страната бележи незначително понижение спрямо предходната седмица (с 0,4%) до 3,08 лв./литър. По области, търговията в големите вериги се задържа в ценовия интервал от 2,91 лв./литър (Перник) до 3,20 лв./литър (Кърджали). Седмични ценови изменения се наблюдават в едва четири области – понижение в Кюстендил (с 4,7%), Благоевград (с 1,6%) и Варна (с 1,1%) и увеличение в София (с 0,7%).  

За поредна седмица средната цена на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) остава непроменена – 3,19 лв./литър.

По области, в тези търговски обекти цените на слънчогледовото олио варират от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,40 лв./литър (Враца и Монтана). В три области – Благоевград, Кюстендил и Видин се отчита поскъпване на продукта в по-малките магазини, в рамките на 1,1 - 2,6%. Леко понижение на цените се регистрира в пет области – от 0,2% в Габрово, Силистра, София и Шумен до 1,0% в Добрич.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,11 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като и тази седмица разликата е най-голяма във Враца и Монтана (0,31 лв./литър).

За поредна седмица най–голям марж между цената на едро и цената на дребно на продукта в ГТВ е регистриран в Плевен (0,43 лв./литър), а за ДТО - в Монтана (0,55 лв./литър). Изключение е област Разград, където цената на едро на олиото е по-висока от тази в ГТВ с 0,03 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.