1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е с 0,3% по-висока спрямо предходната седмица

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е с 0,3% по-висока спрямо предходната седмица

В големите супермаркети олиото се предлага на цени от 2,91 лв./литър (Перник) до 3,20 лв./литър (Кърджали)

През периода 26 септември – 3 октомври 2012 г. средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за наблюдавания период е 2,92 лв./литър, с 0,3% по-висока в сравнение с предходната седмица. По области, най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Плевен (2,73 лв./литър), а на най-високи – в Разград (3,11 лв./литър). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения, в границите от -0,7% (Благоевград, Добрич, Плевен и Хасково) до +4,7% (Шумен).

През изтеклата седмица средната цена за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) бележи незначително повишение спрямо предходния седмичен период (с 0,3%), до 3,10 лв./литър. В големите супермаркети олиото се предлага на цени от 2,91 лв./литър (Перник) до 3,20 лв./литър (Кърджали). Седмично изменение на цените на дребно се регистрира в ГТВ в шест от областните центрове, като при всичките е налице поскъпване на продукта - в диапазона от 1,5 (Варна) до 3,3% (Сливен и Ямбол).

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в другите търговски обекти остава на нивото от предходната седмица – 3,22 лв./литър. По области, цените продължават да се движат в интервала от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,40 лв./литър (Враца и Монтана). Изменение на ценовите стойности се регистрира в едва три области – повишение в Благоевград (с 1,9%) и София (с 0,6%) и понижение във Варна (с 2,7%).

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,12 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като и тази седмица разликата е най-голяма във Враца и Монтана (0,31 лв./литър). В областите Сливен, Ямбол, Бургас и Варна цените на олиото в ДТО са малко по-ниски от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,08 лв./литър.

И през тази седмица най–голям марж между цената на едро и цената на дребно е регистриран в Плевен - 0,42 лв./литър за ГТВ и 0,65 лв./литър за ДТО. Изключение е област Разград, където цената на едро на олиото е по-висока от тази в ГТВ с 0,02 лв./литър.

Като цяло, през м. септември 2012 г. се наблюдава леко покачване на цените на рафинираното слънчогледово олио. Към края на месеца средната цена на едро за страната нараства с 4,1% спрямо нивото отпреди един месец, а тази на дребно – с 1,3%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.