1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната остава 2,64 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната остава 2,64 лв./литър

В големите супермаркети продуктът се предлага в ценовите граници от 2,69 лв./литър (Бургас, Пловдив и Сливен) до 3,19 лв./литър (Пазарджик)

През наблюдавания период (15 – 22 май) средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната както на едро, така и на дребно, се задържат около нивата от предходната седмица.

През изминалата седмица средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната остава 2,64 лв./литър, като стойностите варират от 2,32 лв./литър (Хасково) до 3,00 лв./литър (Варна). В петнадесет области се отчита разнопосочно седмично изменение на цените на продукта, в диапазона от -3,8% (Шумен) до +4,9% (Велико Търново).

Средната цена на дребно на рафинираното олио за страната в големите търговски вериги (ГТВ) се понижава незначително спрямо предходната седмица (с 0,3%) до 2,95 лв./литър, докато тази в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна - 3,12 лв./литър.

В големите супермаркети олиото се предлага в ценовите граници от 2,69 лв./литър (Бургас, Пловдив и Сливен) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). В шест области се наблюдава седмично понижение на цените на дребно на продукта в ГТВ, в рамките на 0,7% (Русе) – 5,0% (Ямбол). Леко поскъпване на олиото се отчита в областите Варна и Търговище, съответно с 2,8% и 1,7%.

В малките магазини цените на олиото варират от 2,75 лв./литър (Добрич) до 3,74 лв./литър (Смолян). Изменение на ценовите стойности спрямо предходния седмичен период се наблюдава единствено в област Добрич – спад с 4,3%.

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети  са с 0,17 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в София (0,43 лв./литър). Изключение са областите Благоевград, Русе и Шумен, където цените на продукта в ДТО са с между 0,02 и 0,04 лв./литър по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро на олиото и тези на дребно се отчита в Плевен за големите супермаркети – 0,65 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини - 1,11 лв./литър. В областите Бургас, Варна, Добрич и Пловдив цените на дребно в ГТВ са с до 0,23 лв./литър по-ниски от тези на едро. Подобна е и ситуацията в по-малките магазини във Варна, където цените на дребно са с 0,22 лв./литър по-ниски от тези на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.