1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на яйцата се задържа на ниво от 0,19 лв./бр.

Средната цена на едро на яйцата се задържа на ниво от 0,19 лв./бр.

Снимка:

Предлагането на тържищата остава в границите от 0,15 лв./бр. до 0,22 лв./бр.

През периода 9 – 16 октомври 2013 г. средните цени на едро и на дребно на яйца - размер М за страната остават на нивата от предходния седмичен период, докато тези на дребно на размер L и в двата типа наблюдавани търговски обекти леко се покачват.

През изтеклата седмица средната цена на едро на яйца - размер М за страната се задържа на ниво от 0,19 лв./бр. Предлагането на тържищата остава в границите от 0,15 лв./бр. до 0,22 лв./бр., като най-ниската стойност е отчетена във Велико Търново, а най-високата – във Варна. Седмично изменение на цените на едро на този размер яйца се наблюдава в пет области, като в три от тях е налице леко поскъпване на продукта с 0,01 лв./бр. (Добрич, Плевен и Силистра), а в други две е отчетено поевтиняване - с 0,01 лв./бр. в София и с 0,02  лв./бр. в Хасково.

Средната цена на дребно на яйца размер – M в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на нивото от предходния седмичен период - 0,25 лв./бр. По области, цените са в диапазона от 0,22 лв./бр. до 0,27 лв./бр. В дванадесет от областите се отчита разнопосочно отклонение на стойностите спрямо предходната седмица, в интервала от   - 0,02 лв./бр. в Благоевград до +0,02 лв./бр. в Силистра.

Средно за страната, цената на дребно на яйца – размер L в ГТВ е 0,29 лв./бр., с 0,01 лв./бр. по-висока на седмична база. По области, предлагането на този размер яйца в големите супермаркети е в границите от 0,24 лв./бр. (Добрич) до 0,32 лв./бр. Седмично изменение на цените се регистрира в седем области - покачване с между 0,01 и 0,04 лв./бр., най-чувствително в Силистра и Търговище.

През изминалата седмица средната цена на дребно на яйца - размер M в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна - 0,22 лв./бр. По области, яйцата от този размер се търгуват в диапазона от 0,18 лв./бр. в Добрич до 0,27 лв./бр. в Сливен и Ямбол, като в преобладаваща част от областите не са отчетени изменения на цените спрямо предходния седмичен период. Само в три области – Благоевград, Кюстендил и София, се наблюдава седмично покачване на стойностите с по 0,01 лв./бр.

Цените на яйца – размер L в по-малките търговски обекти продължават да варират от 0,21 лв./бр. (Благоевград, Русе и Силистра) до 0,28 лв./бр. (Сливен). В шест области се наблюдава седмично поскъпване на продукта в рамките на 0,01 - 0,02 лв./бр., най-чувствително в София. В резултат, средната стойност за страната се покачва с 0,01 лв./бр. до 0,24 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйца в големите супермаркети и при двата размера - М и L са по-високи от тези в другите търговски обекти, съответно с 0,03 лв./бр. и 0,05 лв./бр. Тази разлика е най-голяма в Русе - 0,07 лв./бр. при размер М и 0,10 лв./бр. при размер L. За поредна седмица в областите Сливен и Ямбол цените на яйца – размер М в ДТО са с 0,02 лв./бр. по-високи от тези в ГТВ. В Сливен подобна ситуация се наблюдава и при размер L, където разликата в тази посока е 0,01 лв./бр.

През периода на наблюдение  маржът между цените на едро и тези на дребно на яйца - размер М е средно 0,06 лв./бр. в ГТВ и 0,03 лв./бр. в ДТО. Изключение правят областите Варна и Добрич, където цените на дребно в по-малките магазини са с 0,01 лв./бр. по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.