1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на захарта е 2,04 лв./кг

Средната цена на едро на захарта е 2,04 лв./кг

На тържищата в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,83 лв./кг (Добрич) до 2,26 лв./кг (Смолян)

През периода 18.04 – 25.04.2012 г. на пазарите на едро и дребно на бялата кристална захар се регистрира незначително понижение на средните цени за страната.

През анализирания седмичен период средната цена на едро на захарта е 2,04 лв./кг, като бележи леко понижение (с 0,5%) спрямо предходната седмица. На тържищата в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,83 лв./кг (Добрич) до 2,26 лв./кг (Смолян). В повечето области се наблюдават леки седмични ценови отклонения в двете посоки, в границите от - 3,8% (Кърджали) до +2% (Враца).

През изминалата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,17 лв./кг, с 0,5% по-ниска спрямо предходния седмичен период. В ГТВ в страната захарта се търгува в ценовия интервал от 2,07 лв./кг (Варна) до 2,29 лв./кг (Ловеч). В десет от областните центрове захарта в големите супермаркети се предлага на по-ниски цени спрямо предходната седмица. Отчетеното поевтиняване на захарта е в рамките на 0,9 – 7,6%, като най-чувствително цените се понижават във Видин (с 0,17 лв./кг). Повишение на ценовите равнища, в границите от 0,7% (Силистра) до 3,8% (София), се регистрира в шест области.

Средно за страната, цената на захарта в другите търговски обекти (ДТО) също отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица (с 0,8%) до 2,34 лв./кг. По области, захарта се търгува в ДТО на цени от 2,17 лв./кг до 2,53 лв./кг, като най-ниски стойности са регистрирани в Перник, а най-високи – в Ловеч. Седмични ценови изменения се наблюдават в осем от областите, като при всичките е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 2 - 4,3%.

През изтеклата седмица цените на захарта в големите супермаркети са по-ниски от тези в другите магазини средно с 0,17 лв./кг. Най-голяма разлика между цените в магазинната мрежа се наблюдава във Враца – 0,34 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава за ГТВ в Пазарджик - 0,38 лв./кг, а за ДТО в Добрич - 0,60 лв./кг. В пет от областите – Бургас, Варна, Монтана, Пловдив и Разград, цените на дребно в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, в границите от 0,01 лв./кг до 0,11 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.