1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на захарта е 2,14 лв./кг

Средната цена на едро на захарта е 2,14 лв./кг

Най-ниски стойности са регистрирани в Русе, а най-високи – в Разград

През последната седмица се наблюдава леко понижение на средните цени за страната на бялата кристална захар на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) и запазване на нивото от предходната седмица в другите търговски обекти (ДТО).

За периода 25 януари – 1 февруари 2012 г., средната цена на едро на захарта е 2,14 лв./кг, като отбелязва незначително понижение (с 0,5%) спрямо предходната седмица. На борсите в страната захарта продължава да се търгува в ценовите граници от 1,95 лв./кг до 2,40 лв./кг, като най-ниски стойности са регистрирани в Русе, а най-високи – в Разград. По области се регистрират леки колебания на стойностите в двете посоки, в рамките от -2,9% (Варна) до +0,9% (Силистра).

През изминалата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги е 2,32 лв./кг, като бележи леко понижение (под 1%) спрямо предходната седмица. В големите супермаркети в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 2,19 лв./кг (София) до 2,40 лв./кг (Велико Търново и Плевен). Седмични изменения на цените, в границите от -4,2% (Добрич) до -0,4% (Търговище) се регистрират в седем от областните центрове.

В другите търговски обекти средната цена на бялата захар за страната се запазва без промяна – 2,42 лв./кг. В малките магазини цените на захарта  продължават да се движат в интервала от 2,25 лв./кг до 2,57 лв./кг, съответно във Варна и Шумен. Незначителни изменения на ценовите равнища спрямо предходната седмица се наблюдава в четири области – повишение в Благоевград и Кюстендил (с по 1,1%) и Хасково (с 0,2%) и понижение в Русе (с 0,4%).  

Средно за страната, цените в по-малките магазини са с 0,10 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. За поредна седмица най-голяма разлика между цените в магазинната мрежа се наблюдава във Враца – 0,24 лв./кг. Най-голяма разлика между цените на едро и цените на дребно се регистрира във Варна за ГТВ (0,37 лв./кг), а за ДТО – във Враца (0,50 лв./кг).

От началото на м. януари 2012 г. средните цени на бялата кристална захар както на едро, така и на дребно, отбелязват леко понижение. В рамките на месеца, средните стойности на тържищата на едро в страната са намалели с 1,3%. При търговията на дребно в магазинната мрежа захарта е поевтиняла средно с 0,6%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.