1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на захарта остава на нивото от предходната седмица - 2,25 лв./кг

Средната цена на едро на захарта остава на нивото от предходната седмица - 2,25 лв./кг

Най-ниски стойности са регистрирани в Добрич, а най-високи – във Велико Търново, Ловеч и Разград

През последната седмица се затвърдява тенденцията за стабилизиране на пазара на бялата кристална захар, като средните цени на захарта на едро и на дребно се запазват на нивата от предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на захарта остава на нивото от предходната седмица - 2,25 лв./кг. На борсите в различните областни центрове захарта се търгува на цени от 2,07 лв./кг до 2,40 лв./кг, като най-ниски стойности са регистрирани в Добрич, а най-високи – във Велико Търново, Ловеч и Разград. В по-голямата част от областите се наблюдава леко разнопосочно движение при цените на едро, като измененията са в границите от -1,8% (Хасково) до +1,8% (Варна).

Средната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) също остава непроменена – 2,37 лв./кг. По области, захарта продължава да се търгува в големите супермаркети в ценовия диапазон от 2,24 лв./кг (София) до 2,53 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Понижение на цените, в рамките от 0,7% до 2,3% се регистрира в шест от областите. В два от областните центрове се отчита леко повишение на ценовите стойности – в Перник (с 1,1%) и в Шумен (с 2,1%). 

Подобна е ситуацията и при търговията със захар в другите търговски обекти (ДТО), където средната цена на дребно за страната остава 2,44 лв./кг. По области, захарта продължава да се предлага в малките магазини в границите от 2,33 лв./кг (Бургас и София) до 2,65 лв./кг (Шумен). Незначителни изменения в ценовите стойности се наблюдават едва в три области – повишение в Благоевград и Кюстендил (с по 1%) и понижение в Перник (с 1,1%).

Средно за страната, цените в големите супермаркети продължават да са с 0,07 лв./кг по-ниски от тези в другите магазини. Най-голяма разликата между цените в магазинната мрежа се регистрира отново във Враца – 0,24 лв./кг.

За поредна седмица най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен - 0,36 лв./кг в ГТВ и 0,38 лв./кг в ДТО.

 

Етикети ДТО, ГТВ, цени, захар
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.