1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на захарта за страната остава 1,43 лв./кг

Средната цена на едро на захарта за страната остава 1,43 лв./кг

Седмични изменения се регистрират в осем области

През периода 18 – 25 май 2016 г. се отчитат леки разнопосочни изменения на средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар в сравнение с предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Средната цена на едро на захарта за страната остава 1,43 лв./кг. По области, продуктът се търгува на цени от 1,22 лв./кг (Бургас) до 1,71 лв./кг (Враца). Седмични изменения се регистрират в осем области, като в четири от тях цените се повишават, с между 0,6% (Враца) и 2,1% (Варна), а в други четири – се понижават, в рамките на 0,7 – 2,2% (Ямбол).

Цените на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) са в диапазона от 1,42 лв./кг (Кърджали и Стара Загора) до 1,75 лв./кг (Пазарджик). Промяна на стойностите спрямо предходния седмичен период се отчита в седем области – покачване в рамките на 3 – 5,4%, най-значително в Добрич и понижение с 3,4% в София. В резултат, средната стойност за страната се повишава с 0,6% на седмична база, до 1,57 лв./кг.  

През анализирания период средната за страната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) е 1,63 лв./кг, с 0,6% по-ниска на седмична база. В по-малките магазини захарта се търгува в ценовите граници от 1,38 лв./кг (Смолян) до 1,79 лв./кг (Видин и Монтана), като изменение на стойностите на седмична база се регистрира единствено в София – понижение с 3,2%.     

През изминалата седмица средната цена на дребно на захарта в ДТО е с 0,06 лв./кг над тази в големите супермаркети. В преобладаващата част от областите продуктът се предлага в големите супермаркети с между 0,01 лв./кг и 0,21 лв./кг (Видин, Монтана и Хасково) по-евтино спрямо малките търговски обекти, докато в други пет цените в ГТВ са с до 0,25 лв./кг (Смолян) по-високи от тези в ДТО. 

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,14 лв./кг за ГТВ и 0,20 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Плевен – 0,35 лв./кг, а за по-малките магазини – в Бургас – 0,40 лв./кг. В областите Кърджали и Враца цените на дребно в ГТВ са съответно с 0,03 лв./кг и 0,13 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна ситуацията се наблюдава и в ДТО в Смолян, където цените са с 0,08 лв./кг под тези на едро в същата област.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.