1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на замразеното пилешко месо за страната се запазва на ниво от 3,76 лв./кг

Средната цена на едро на замразеното пилешко месо за страната се запазва на ниво от 3,76 лв./кг

Най-значително поскъпване е регистрирано във Варна – с 0,08 лв./кг или 1,9%

През наблюдавания период (7 - 14.12.2011 г.) средните цени на пилешко месо за страната остават около нивата от предходната седмица. Средната цена на едро на замразеното пилешко месо за страната се запазва на ниво от 3,76 лв./кг. По области, цените на едро са в границите от 3,00 лв./кг (Монтана) до 4,50 лв./кг (Шумен). В по-голямата част от областните центрове са отчетени леки колебания на цените в двете посоки.

Най-чувствителен е спадът в Силистра - с 0,10 лв./кг или 2,5%, а най-значително поскъпване е регистрирано във Варна – с 0,08 лв./кг или 1,9%. В шест области борсовите цени на замразеното пиле се запазват на нивата от предходната седмица.

Изменение на стойностите се наблюдава само в три области. По-ниска цена е отчетена във Враца (с 0,27 лв./кг или 5,9%) и Монтана (с 0,25 лв./кг или 5,3%), а по-висока единствено в Шумен (с 0,10 лв./кг или 2,7%). Спрямо предходната седмица, само в по-малките магазини в София и Добрич цените на дребно на замразеното пиле се понижават, съответно с 6,3% и с 3,6%. Тези колебания оказват незначително влияние върху средната цена за страната, която намалява с 0,3%. През изминалата седмица търговията на едро на охладеното пиле по области се запазва в ценовия диапазон от 3,80 лв./кг (в Търговище) до 4,65 лв./кг (Габрово, Ловеч и Плевен).

В почти всички областни центрове цените остават без промяна в сравнение с предходния период. Само в три области е отчетено повишение на цените на едро – в Добрич (с 0,10 лв./кг или 2,4%) и Варна (с 0,04 лв./кг или 1,1%) и Ловеч (с 0,02 лв./кг или 0,5%).

В три от областите (Шумен, Стара Загора и Русе) цените на дребно бележат слабо понижение спрямо предходната седмица, в рамките на 0,02 - 0,10 лв./кг. Това не дава отражение на средната цена на едро на охладеното пиле за страната, която остава 4,35 лв./кг. При предлагането в магазинната мрежа на прясно, охладеното пиле в повечето от областите цените на дребно се стабилизират на нивата от предходната седмица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.