1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на замразеното пиле на стоковите борси е 3,79 лв./кг

Средната цена на замразеното пиле на стоковите борси е 3,79 лв./кг

В шест области се наблюдава намаление на борсовите цени в рамките от 0,3% до 2,5%

През изминалата седмица е отчетено незначително повишение на средните цени на замразено и охладено пиле за страната както на борсите, така и в големите търговски обекти (в диапазона от 0,01 лв./кг до 0,02 лв./кг). В малките търговски обекти цените се запазват непроменени спрямо предходната седмица.

 Пиле-замразено

Средната цена на замразеното пиле на стоковите борси за периода 21-28.09.2010 г. е 3,79 лв./кг, като е отчетено незначително повишение с 0,02 лв./кг (или с 0,5%) в сравнение с предходния период. по области, цените на едро на замразеното пилешко месо са в диапазона от 3,00 лв./кг (Монтана) до 4,40 лв./кг (Варна). В по-голямата част от областите цените на едро на замразеното пилешко месо нарастват, като най-съществено е увеличението в Монтана – с 0,10 лв./кг или с 3,4% (където за поредна седмица цените са най-ниски). В шест области се наблюдава намаление на борсовите цени в рамките от 0,3% до 2,5%, като най-голямо то е в Добрич. Само в Благоевград, Русе и Стара Загора цените на едро се запазват без промяна спрямо предходната седмица.

В големите търговски вериги (ГТВ) на по-голяма част от областите цените на дребно на замразеното пиле запазват нивата си от предходния период и се движат в границите от 3,50 лв./кг до 4,55 лв./кг. В три областни центрове е регистрирано поскъпване спрямо миналата седмица, което води до незначително повишение на средната цена за страната в ГТВ (с 0,01 лв./кг) до 4,31 лв./кг. Най-голямо е увеличението във Варна (с 0,25 лв./кг или с 5,8%), следват Добрич (с 0,05 лв./кг или с 1,3%) и Перник (с 0,04 лв./кг или с 1,0%). единствено в супермаркетите в Шуменска област, където замразеното пиле се предлага на най-ниска цена за периода, е отчетено  намаление в сравнение с предходния период (с 0,05 лв./кг).

В почти цялата страна в другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на замразеното пилешко се запазват непроменени спрямо предходната седмица и остават в диапазона от 3,98 лв./кг до 4,90 лв./кг, съответно най-ниски в Търговище, а най-високи в Ловеч. Данните за периода сочат понижение на цените в малките магазини в две области – Перник (с 0,05 лв./кг) и Пловдив (с 0,15 лв./кг), а единствено в София - повишение (с 0,21 лв./кг или с 5,0%). Тези изменения на цените в отделните области не дават отражение върху средната цената на дребно за страната, която остава на нивото от предходната седмица - 4,32 лв./кг.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.