1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на брашно тип „500” остават на нивата от предходната седмица

Средните цени на брашно тип „500” остават на нивата от предходната седмица

Търговията с брашно по борсите в страната е в ценови граници от 0,75 лв./кг (Враца) до 1,15 лв./кг (Смолян)

През периода 10 – 17 октомври 2012 г. средните цени за страната на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно остават на нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното през анализирания период е без промяна - 0,97 лв./кг. Търговията с брашно по борсите в страната е в ценови граници от 0,75 лв./кг (Враца) до 1,15 лв./кг (Смолян). В по-голямата част от областните центрове се регистрират леки разнопосочни колебания на цените, в границите от -2,1% (Русе) до +4,5% (Смолян).

За поредна седмица средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) остават без промяна, съответно 1,09 и 1,13 лв./кг.

В големите супермаркети брашното се търгува на дребно в ценовия интервал от 1,00 лв./кг (Варна и Видин) до 1,22 лв./кг (Сливен и Ямбол). Повишение на ценовите стойности, в границите от 1,8 до 7,2% се отчита в седем области, най-чувствително в Русе и София. Единствено в ГТВ в Добрич брашното се предлага на по-ниски цени спрямо предходния период - с 6,3%.

В по-малките магазини цените на дребно на брашното са в диапазона от 1,08 лв./кг (Варна и Добрич) до 1,28 лв./кг (Шумен). Повишение на цените се регистрира в три от областните центрове (Стара Загора, Перник и Кюстендил), с между 2,3 и 5,3%. Единствено в София цената на дребно в ДТО отбелязва значително понижение с 8% спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цените на брашното в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,04 лв./кг, като тази разлика е най-голяма в Шумен - 0,18 лв./кг.

През изтеклата седмица най–голям марж между цените на едро и тези на дребно се регистрира отново във Враца - 0,32 лв./кг в големите супермаркети и 0,38 лв./кг в по-малките магазини.

В Разград и София цените на дребно на брашно тип „500” в ГТВ са малко по-ниски от тези на едро (съответно с 0,01 и 0,05 лв./кг). Подобна тенденция е налице и в по-малките търговски обекти в Смолян.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.