1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на дребно на яйцата остават без промяна

Средните цени на дребно на яйцата остават без промяна

Единствено в Хасково цената се покачва с 0,01 лв./бр.

През анализирания период (18–25 юли 2012 г.) се наблюдава леко понижение на средната цена на едро на яйца за страната с 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица.

Средните цени на дребно на яйца за страната остават без промяна, с изключение на тази на яйца размер М, предлагани в големите търговски вериги, където е регистрирано седмично повишение с 0,01 лв./бр.

През изтеклата седмица цените на едро на яйца - размер М варират от 0,17 лв./бр. до 0,26 лв./бр. за различните области, като отново най-ниска стойност е регистрирана във Велико Търново, а най-висока – във Варна. Спрямо предходната седмица, в четири от областите е отчетено седмично намаление на борсовите цени (велико Търново, Добрич, Монтана и Стара Загора) – с по 0,01 лв./бр. Единствено в Хасково цената се покачва с 0,01 лв./бр. Така средната цена на едро за страната на яйца - размер М бележи понижение с 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица, до 0,21 лв./бр.

Предлагането на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се движи в ценовия диапазон от 0,26 лв./бр. (Видин, Стара Загора и Шумен) до 0,29 лв./бр.  (Пазарджик и Пловдив). Само в три области се отчита седмично понижение на цените на дребно (Благоевград, Видин и Перник) - с по 0,01 лв./бр. Покачване на ценовите нива в рамките на 0,01 - 0,03 лв./бр. е налице в седем области, най-значително във Варна. В резултат, средно за страната цената на дребно на яйца - размер М се повишава с 0,01 лв./бр. спрямо предходния период, до 0,28 лв./бр.

Предлагането на яйца - размер M в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовия интервал от 0,23 лв./бр. до 0,28 лв./бр., като най-ниска стойност за периода е регистрирана в Благоевград, Варна, Добрич и Русе, а най-висока – в София. В преобладаваща част от областите не са отчетени изменения на ценовите стойности спрямо предходната седмица. Само в по-малките магазини в София и Перник цената на дребно на този размер яйца се покачва, съответно с 0,03 лв./бр. и с 0,02 лв./бр. Единствено в Пазарджик се отчита понижение – с 0,02 лв./бр. Средно за страната, цената на дребно на яйца - размер M в ДТО остава на нивото от предходната седмица – 0,25 лв./бр.

Цените на яйца - размер L в ГТВ се запазват в границите от 0,29 лв./бр. (Кърджали) до 0,34 лв./бр. (Враца и Монтана). В четири области е налице покачване на цените от 0,01 лв./бр. до 0,03 лв./бр., като най-съществено е то в Перник. Седмично поевтиняване с 0,01 лв./бр. на яйца от този размер е налице в шест области. Регистрираните ценови колебания в двете посоки по области се компенсират и, средно за страната, цената на дребно на яйца - размер L в ГТВ се задържа на нивото от предходната седмица – 0,31 лв./бр.

Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, варират от 0,24 лв./бр. до 0,29 лв./бр. Най-ниската стойност се наблюдава във Благоевград, Кюстендил и Русе, а най-високата – в София. Седмично повишение на цените се отчита във Варна - с 0,01 лв./бр.,  Перник и София – с по 0,02 лв./бр., а понижение единствено в Пазарджик – с 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,03 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - с 0,05 лв./бр. Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно в ГТв е в диапазона от 0,02 лв./бр. (Варна) до 0,11 лв./бр. (велико Търново). В ДТО тази разлика е в границите от 0,01 лв./бр. (Благоевград, Русе и Смолян) до 0,09 лв./бр. (Велико Търново).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.