1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” остават без значителни промени

Средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” остават без значителни промени

Цената на дребно на продукта в големите търговски вериги остава 0,99 лв./кг

През периода 2 – 9 ноември 2016 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната се задържат на нивата от предходната седмица.
По области, търговията с брашно на тържищата е в широкия ценови диапазон от 0,57 лв./кг (Враца) до 1,04 лв./кг (София). В пет области се отчита седмично повишение на стойностите в границите от 1,4% до 7,7%, най-чувствително в Хасково, докато в други четири продуктът поевтинява в рамките от 1,4% - 6,7% (Пловдив). Тези разнопосочни изменения се компенсират и средната цена на едро на брашното за страната се задържа на ниво от 0,79 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) остава 0,99 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - 1,05 лв./кг. И при двата типа търговски обекти седмични колебания на стойностите се отчитат само в област София - повишение с 2,1% за ГТВ и намаление с 0,9% за ДТО.

Предлагането на брашното в големите супермаркети е на цени от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Смолян) до 1,05 лв./кг (Перник), а в по-малките магазини - от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Разград и София).
През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Разликата между двата типа цени е най-голяма в Смолян – 0,18 лв./кг. В областите Варна и Търговище цените на продукта в големите магазини са с 0,02 по-високи от тези в ДТО.

През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,20 лв./кг за големите търговски вериги и 0,26 лв./кг – за по-малките магазини, като продължава да е най-голям във Враца – съответно 0,47 лв./кг за ГТВ и 0,53 лв./кг за ДТО. В областите София и Благоевград цените на брашното в големите супермаркети са съответно с 0,05 лв./кг и 0,06 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.