1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната остават без промяна

Средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната остават без промяна

Цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,07 лв./кг по-високи от тези в големите търговски вериги

Средната цена на едро на брашното през анализирания период се задържа на ниво от 0,86 лв./кг. Търговията с брашно по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,59 лв./кг (Враца) до 1,09 лв./кг (София). В шестнадесет от областните центрове се регистрират разнопосочни ценови изменения, в границите от -2,6% (Пловдив) до +6,4% (Силистра) на седмична база.

През анализирания период средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО), са без промяна спрямо предходната седмица, съответно 1,03 и 1,10 лв./кг.

Цените на брашното в големите вериги се движат в интервала от 0,95 лв./кг (Видин) до 1,14 лв./кг (Смолян). В сравнение с предходната седмица, в ГТВ в областите Бургас и Добрич се регистрира поскъпване на продукта, съответно с 1,9 и 3%, а в Перник – поевтиняване с 1%.

През периода на наблюдение в по-малките магазини брашното се търгува на цени от 1,03 лв./кг (Варна и Търговище) до 1,19 лв./кг (Силистра). Седмично изменение на цените се регистрира само в 3 области. В Сливен и Перник те се понижават съответно с 2,8  и 1,8%, докато в Русе нарастват с 0,9%.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,07 лв./кг по-високи от тези в ГТВ, като разликата достига до 0,15 лв./кг в Силистра. Изключение са областите Сливен и Търговище, където цените на брашното в ДТО са съответно с 0,02 лв./кг и 0,04 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,17 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,24 лв./кг. Най-голям марж между цените на едро и на дребно на продукта е регистриран отново във Враца - 0,40 лв./кг за ГТВ и 0,49 лв./кг за ДТО. В областите Варна и София цените на дребно в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по–ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,10 лв./кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.