1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на рафинираното слънчогледово олио остават без съществени изменения спрямо предходната седмица

Средните цени на рафинираното слънчогледово олио остават без съществени изменения спрямо предходната седмица

Понижение на ценовите стойности се наблюдава в областите Кърджали и Стара Загора

През периода 10 – 17 октомври 2012 г. средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица.

За наблюдавания период предлагането на рафинирано слънчогледово олио на борсите е в ценовия диапазон от 2,75 лв./литър (Хасково) до 3,10 лв./литър (Благоевград и Смолян). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения, в границите от -2% (Бургас) до +3,5% (Шумен). Средната цена на едро на продукта за страната остава на нивото от предходната седмица – 2,91 лв./литър.

Средно за страната, цените на дребно на слънчогледовото олио нарастват незначително спрямо предходната седмица – с 0,04% както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО).

В ГТВ олиото се предлага на цени от 2,91 лв./литър (Перник) до 3,34 лв./литър (Бургас). В четири области цените на дребно отбелязват седмично повишение в рамките на 0,7% (Варна) – 3,3% (София). Понижение на ценовите стойности се наблюдава в областите Кърджали и Стара Загора, съответно с 1,7% и 1,6%.

В по-малките магазини слънчогледово олио продължава да се търгува в ценовия интервал от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,68 лв./литър (Смолян). Седмично поскъпване на продукта в тези обекти се регистрира в областите София (с 8%) и Шумен (с 3,2%), а поевтиняване - в Благоевград и Кърджали (с 1,5%).

Цените на олиото в ДТО са средно с 0,15 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,36 лв./литър в София. В областите Бургас, Варна, Добрич, Сливен и Ямбол слънчогледовото олио се предлага в по-малките магазини с до 0,07 лв./литър по-евтино спрямо големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно на продукта се отчита в Ямбол за ГТВ – 0,51 лв./литър и в Плевен за ДТО – 0,62 лв./литър. Изключение е област Благоевград, където цената на едро на олиото е по-висока от тази в ГТВ с 0,01 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.