1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на слънчогледовото олио остават без съществена промяна

Средните цени на слънчогледовото олио остават без съществена промяна

В шест от областите се отчита понижение на цените в границите от 0,7% (София) до 1,9% (Пловдив и Ямбол)

През периода на наблюдение (4 – 11 юли 2012 г.) средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществена промяна спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за последната седмица е 2,66 лв./литър, с 0,4% по-висока спрямо предходния анализиран период. На борсите в страната цените на олиото са в диапазона от 2,49 лв./литър до 2,87 лв./литър, като най-ниски стойности са регистрирани в Русе и Шумен, а най-високи – във Варна.

В по-голямата част от страната се наблюдават ценови колебания в двете посоки. В преобладаващата част от областите цените на едро бележат повишение в рамките на 0,4% – 4,6%, най-съществено в Ловеч. В шест от областите се отчита понижение на цените в границите от 0,7% (София) до 1,9% (Пловдив и Ямбол).

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на нивото от предходната седмица – 2,98 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,80 лв./литър (Шумен) до 3,14 лв./литър (Кюстендил). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира само в шест области. В Благоевград, Добрич, Варна, Бургас и Шумен олиото се предлага на по-ниски (между 0,7 и 2,4%) цени в сравнение с предходния период. Единствено в ГТВ в Кюстендил цените на олиото бележат повишение – с 5,9%.

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) е 3,04 лв./литър, незначително по-висока (с 0,3%) в сравнение с предходната седмица.

През последната седмица цените на олиото в малките магазини се движат в диапазона от 2,88 лв./литър (Сливен и Ямбол) до 3,15 лв./литър (Кюстендил). В пет области се отчита поскъпване на олиото спрямо предходната седмица в границите от 1 до 5,9%, най-значително в Кюстендил.

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,06 лв./литър, като разликата е най-голяма във Варна (0,25 лв./литър). В шест области цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, като разликата в тази посока достига до 0,10 лв./литър в Ловеч.

Най–голям марж между цените на едро и цените на дребно в големите супермаркети се регистрира в Плевен и Русе (0,55 лв./литър), а за ДТО – в Хасково (0,58 лв./литър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.