1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средният добив от слънчоглед в Монтанско е 185 кг от декар

Средният добив от слънчоглед в Монтанско е 185 кг от декар

До края на месец септември продължава сеитбата на рапицата

От 295 097 декара засети със слънчоглед в област Монтана до момента са реколтирани 14 560 декара. Това каза Петко Беличовски, главен инспектор в ОД “Земеделие” - Монтана. Специалистът обясни, че посевите са засети навреме, като са спазени агротехническите срокове и средните добиви от декар слънчоглед е 185 килограма.

Очаква се добра реколта от слънчоглед, въпреки падналата  градушка  през миналата седмица и унищожените 770 декара готови площи в областта . 

Различните сортове слънчоглед имат различно маслено съдържание, в зависимост от торовете и обработката, затова се получават и различни добиви”, обясни Беличовски. В област Монтана все още не е започнало прибирането на царевицата. Извършва се предсеитбена подготовка на 36 560 декара площи с пшеница и ечемик.

Есенната кампания и подготовката на почвата за новите земеделски култури, които трябва да се сеят, върви трудно заради прекомерната суша, поясни експертът. До края на месец септември продължава сеитбата на рапицата, засети са 15 000 декара в землищата на общините Лом и Якимово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.