1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средно за страната слънчогледовото олио се търгува на едро за 2,64 лв./литър

Средно за страната слънчогледовото олио се търгува на едро за 2,64 лв./литър

Цените на едро по области са в диапазона от 2,50 лв./литър до 2,90 лв./литър

През последната седмица не са регистрирани значителни изменения на цените на рафинираното слънчогледово олио. При търговията на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е налице леко понижение на стойностите, докато в другите търговски обекти (ДТО) цените на олиото остават непроменени.

Средно за страната слънчогледовото олио се търгува на едро за 2,64 лв./литър, с 0,01 лв./литър по-малко в сравнение с предходната седмица. Цените на едро по области са в диапазона от 2,50 лв./литър до 2,90 лв./литър, съответно във Велико Търново и Русе. В преобладаващата част от областните центрове се регистрира понижение на цените – от 0,7% (Пловдив, Разград и Хасково) до 2,7% (Велико Търново). Увеличение на ценовите равнища се наблюдава в седем области, най-значително във Варна – с 1,5%.

При търговията на дребно средните цени за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги регистрират леко понижение – с близо 1%. В големите супермаркети в страната олиото се предлага на цени от 2,70 лв./литър (Добрич и Шумен) до 3,42 лв./литър (София). Намаление на цените е регистрирано в шест от областните центрове, като най-съществено то е в Стара Загора – с 10,8%. Поскъпване на олиото се наблюдава в областите Добрич и София, съответно с 0,4% и 4,4%.

В малките магазини средната цена за страната на слънчогледово олио остава непроменена спрямо предходната седмица – 3,07 лв./литър. Олиото се предлага по области в широкия ценови диапазон от 2,48 лв./литър (Велико Търново) до 3,38 лв./литър (Перник). Понижение на цените в ДТО се регистрира в шест области (Варна, Добрич, Перник, Силистра, Хасково и Шумен), като най-значително то е в Хасково – с 9,7%. Увеличение на ценовите равнища при търговията с олио в малките магазини се наблюдава в три от областните центрове, като сериозен ръст на стойности се отчита в Ловеч – с 20,2% или 0,50 лв./литър.

Средно за страната цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа – с 0,08 лв./литър. Прави впечатление, че в седем области цените на олиото в ДТО са по-ниски от тези в ГТО, като най-съществена е разликата във Велико Търново (0,52 лв./литър).

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно в големите супермаркети е регистриран в София (0,78 лв./литър), а в ДТО – във Враца (0,69 лв./литър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.