Маржът между цените на едро и на дребно е средно 0,20 лв./кг за големите супермаркети и 0,25 лв./кг за по-малките магазини
През наблюдавания период (27 април – 4 май 2016 г.) средните цени на брашно тип „500” на едро и на дребно се задържат на нивата от предходната седмица.
На тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,62 лв./кг (Враца) до 1,00 лв./кг (Благоевград и Русе). В пет от областните центрове се отчита понижение на стойностите на седмична база, в рамките на 1,2 – 4% (София), докато в други шест брашното поскъпва с между 1% (Благоевград) и 2,5% (Кърджали). Тези разнопосочни колебания се компенсират и средната цена на едро на брашното за страната се запазва на ниво от 0,80 лв./кг.
При търговията на дребно с брашно тип „500” средните ценови стойности за страната остават 1,00 лв./кг за големите търговски вериги (ГТВ) и 1,05 лв./кг за другите търговски обекти (ДТО), като седмично изменение по области се наблюдава единствено в по-малките магазини в София – повишение с 2,6%.
Предлагането на продукта в ГТВ е в ценовите граници от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Смолян) до 1,13 лв./кг (Перник), а в ДТО - от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,18 лв./кг (София).
Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в София – 0,19 лв./кг. В областите Варна и Търговище цените на продукта в ДТО са с 0,02 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.
Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,20 лв./кг за големите супермаркети и 0,25 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям във Враца – съответно 0,42 лв./кг за ГТВ и 0,48 лв./кг за ДТО. В Благоевград цените на брашното в големите търговски вериги са с 0,04 лв./кг по-високи от тези на едро.
Средно за страната, към края на м. април 2016 г. цените на брашно тип „500“ на едро и на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна спрямо края на предходния месец.