1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средно за страната цените на брашно тип 500 остават без промяна

Средно за страната цените на брашно тип 500 остават без промяна

Маржът между цените на едро и на дребно е средно 0,20 лв./кг за големите супермаркети и 0,25 лв./кг за по-малките магазини

През наблюдавания период (27 април – 4 май 2016 г.) средните цени на брашно тип „500” на едро и на дребно се задържат на нивата от предходната седмица.

На тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,62 лв./кг (Враца) до 1,00 лв./кг (Благоевград и Русе). В пет от областните центрове се отчита понижение на стойностите на седмична база, в рамките на 1,2 – 4% (София), докато в други шест брашното поскъпва с между 1% (Благоевград) и 2,5% (Кърджали). Тези разнопосочни колебания се компенсират и средната цена на едро на брашното за страната се запазва на ниво от 0,80 лв./кг.

При търговията на дребно с брашно тип „500” средните ценови стойности за страната остават 1,00 лв./кг за големите търговски вериги (ГТВ) и 1,05 лв./кг за другите търговски обекти (ДТО), като седмично изменение по области се наблюдава единствено в по-малките магазини в София – повишение с 2,6%.

Предлагането на продукта в ГТВ е в ценовите граници от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Смолян) до 1,13 лв./кг (Перник), а в ДТО - от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,18 лв./кг (София).
Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в София – 0,19 лв./кг. В областите Варна и Търговище цените на продукта в ДТО са с 0,02 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,20 лв./кг за големите супермаркети и 0,25 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям във Враца – съответно 0,42 лв./кг за ГТВ и 0,48 лв./кг за ДТО. В Благоевград цените на брашното в големите търговски вериги са с 0,04 лв./кг по-високи от тези на едро.

Средно за страната, към края на м. април 2016 г. цените на брашно тип „500“ на едро и на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна спрямо края на предходния месец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.