1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Стопаните от село Кости ще получат компенсации

Стопаните от село Кости ще получат компенсации

Три месеца районът ще остане под карантина

Животновъдите, чиито стада се наложи да бъдат изцяло унищожени заради епидемията от шап, да получат 100% обезщетения. За това ще настоява държавата пред Еврокомисията, информира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По правило, в такива случаи Европа отпуска максимум 60 на сто компенсации, но тъй като ние пазим външната граница на Евросъюза, ще искаме тези обезщетения да бъдат на 100%.

Всичките – около 500 животни в засегнатото странджанско село Кости се наложи да бъдат унищожени чрез евтаназия – това са 200 крави, 50 свине и още 250 глави дребен добитък. Вчерашният ден се превърна в истинска трагедия за хората от селото. Всички телевизионни канали излъчваха покъртителни кадри с плачещи стопани, които бяха в истински шок от случващото се. Друг начин да спрем разпространението на заразата обаче няма, категоричен бе земеделският министър. Добрата новина все пак е, че от изследваните животни няма нито едно с клиника на заболяването. От взетите над 1600 проби, 12 кози, 14 овце и една крава са дали положителни резултати за шап, но при всички тях болестта все още е била в инкубационен период, което означава, че заразата е хваната навреме. Другата успокояваща информация е, че до момента не са установени заразени животни в други населени места, освен в Кости. Селото ще остане 3 месеца под карантина.

Колко ще са загубите обаче, тепърва ще се изчислява. Това трябва да стане в следващите 2-3 седмици. България ще поиска обаче Европа да обезщети и предприятията, които търпят загуби заради бума на шап, въпреки, че решението на Еврокомисията поначало не предвижда такива компенсации. В списъка ще попаднат около 64 млекопреработвателни, както и 92 месопреработвателни предприятия от засегнатите области.

Въпреки строгите забрани за търговия с продукти от животински произход, до вчера няколко големи компании са продължили да изкупуват мляко от тези региони, алармираха млекопреработватели. Щом научи за това, министър Найденов разпореди по телефона незабавна проверка по сигнала на млекопреработвателите.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.