1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Суровините в САЩ поскъпват заради лошото време

Суровините в САЩ поскъпват заради лошото време

Най-напред поскъпнаха зърнените култури

Заради лошото време в големи части на Съединените щати цените на основните селскостопански суровини продължават да се покачват. Проливните дъждове забавиха значително сеитбата на царевица и лятна пшеница, се казва в актуалния доклад за състоянието на посевите на земеделското министерство във Вашингтон.

Най-напред поскъпнаха зърнените култури, докато соята беше все още под влиянието на търговската война между Съединените щати и Китай. В доклада обаче се посочва, че и площите с маслодайната култура са в лошо състояние и това вдигна цената й.

Експертите от агроведомството потвърждават в документа най-песимистичните прогнози на анализаторите. В резултат при последната сесия на борсата в Чикаго всички контракти отбелязаха двуцифрено поскъпване. Допълнителен стимул за положителното развитие на цените идва и от метеоролозите, които очакват проливните дъждове и бурите да продължат и през следващата седмица.

Така на борсата в Чикаго цената на пшеницата от новата реколта скочи до 5 долара и 28 цента за бушел, най-високото ниво от 5 месеца насам. Царевицата се търгуваше за 4 долара и 38 цента, което е минимално под най-високата цена за последните 4 години. Добри печалби реализира и соята, стигнала двумесечен връх.

Следвайки развитието отвъд Океана, борсата в Париж реагира също с покачване на цените. Пшеницата от септемврийския контракт се изкачи до близо 190 евро, царевицата се продава за 175, а рапицата струва 373 евро за тон.

Заради дъждовете и наводненията в Средния Запад добивите от вече засятата царевица ще достигнат едва 60 до 80 процента от средните за последните пет години. На много места прозорецът за сеитба се затвори, на други това ще стане на 5 юни. Тогава фермерите ще могат да засеят единствено соя.

Проблем създават и високите нива на реките, които не позволяват на корабите да транспортират сеитбен материал или миналогодишната продукция. Едно от главните пристанища на река Мисисипи, в град Сейнт Луис, вече е затворено, което усложнява пренасянето на зърно към морските пристанища в Мексиканския залив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.