1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Светлана Боянова: Започва приемането на заявления за получаване на временна помощ за животновъдите

Светлана Боянова: Започва приемането на заявления за получаване на временна помощ за животновъдите

Снимка:

Общият кредитен ресурс за подпомагане на бранша е 6 млн. лева

„Срещата на птицевъдите, която се провежда във Варна е много важна за този сектор и то точно в този момент”. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова. Тя заяви, че целта на срещата и с птицевъдите е да ги информира за възможностите, които правителството предоставя за подпомагане на свиневъдството и птицевъдството. Боянова коментира, че към момента тези възможности са няколко. По думите й първата възможност за подпомагане на бранша е чрез кредитен ресурс, който се дава за изхранване на птиците, за закупуване на фураж или фуражни компоненти и добави, че това е било прието на управителния съвет на фонда, като всички указания са дадени на страницата на фонд „Земеделие”. Боянова подчерта, че приемът на документите е започнал на 11 октомври и ще продължи до 12 ноември, като всички желаещи да кандидатстват за този вид помощи трябва да подават документите си в областните дирекции на фонд „Земеделие”.

„Общият ресурс по този кредит е 6 млн. лева, като тук е много важно да се знае, че тези, които не са достигнали тавана, ще могат да получат кредит до 7500 евро при 3% лихва, а останалите при 5,15%. Другата опция за подпомагане е временната държавна помощ за подпомагане на земеделските производители. Мярката стартира от днес, 20 октомври, и ще продължи до 2 ноември, като документите за кандидатстване на земеделските производители отново се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие” . Боянова уточни, че общата стойност на предоставената помощ за едно стопанство по тази мярка е 15 000 евро. Ресурсът по тази временна държавна помощ е 3 480 000 лева, като указанията за кандидатстване ще бъдат публикувани на сайта на фонда. „Възможно е да преработим изискванията с цел облекчаване на земеделските производители”, заяви Боянова и уточни, че по тази мярка помощта се предоставя на стопани производители, които се занимават с първично производство на селскостопанска продукция в свиневъдството и птицевъдството.

Светлана Боянова заяви, че в момента в Министерството на земеделието и храните се обмисля и възможността да се комбинира държавната помощ с кандидатстване по мярка 121 по Програмата за развитие на селските райони или модернизиране на земеделските стопанства и по-точно за частта гарантиран бюджет или инвестиции в сектор животновъдство. Министерството разработва различни варианти, за да подпомогне животновъдите. Държавна помощ ще се предоставя и за водене на родословни книги и за определяне на продуктивността и генетичните качества на животните.

Заместник-министърът разясни и предложението за комбиниране на държавната помощ за хуманно отношение към кокошки – носачки и за производство на качествено краве мляко с възможностите за кандидатстване по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони.  Идеята на Министерството на земеделието и храните е животновъдите, които искат да достигнат стандартите на Общността за хуманно отношение на животните, да получат надбавка към субсидията по мярка 121 от ПРСР, и в същото време да имат възможност да ползват инвестиционен кредит от ДФЗ на референтен лихвен процент.

По време на срещата заместник-министър Светлана Боянова обсъди с птицевъдите и въпросите за нелегалния внос на яйца и месо, и високите цени на фуражите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.