1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Свободна търговия между ЕС и Виетнам

Свободна търговия между ЕС и Виетнам

Споразумението ще стимулира търговията с един от най-динамичните региони на Азия

След две години и половина преговори Европейският съюз и Виетнам се споразумяха за Договор за свободна търговия. Изчистени са всички въпроси относно отмяната на митата за текстилни изделия, храни и машини. До есента договорът ще може да бъде подписан.

Договорът за свободна търговия гарантира запазването на защитените европейски географски наименования, особено при селскостопанските продукти, когато те се предлагат на съответните пазари. Така например виетнамското кафе вече ще е защитено, когато се продава в Европа.

"Споразумението ще стимулира търговията с един от най-динамичните региони на Азия. Това е един нов и по-добър модел за договори за свободна търговия между Европейския съюз и развиващи се страни, който ще послужи за пример при отношенията между Брюксел и целия югоизточно-азиатски регион", каза еврокомисарят по търговия Сесилия Малмстрьом на пресконференция в белгийската столица.

Това е първият подобен договор, който Европейският съюз сключва с развиваща се държава. Виетнам ще има на разположение няколко години преходен период, през които да синхронизира стандартите си с европейските. През миналата година Съюзът е бил вторият най-важен търговски партньор на страната със стокообмен на стойност 28 милиарда евро. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.