1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. СЗО: Радиацията от Фукушима в храните е сериозен проблем

СЗО: Радиацията от Фукушима в храните е сериозен проблем

Случаи на заразени зеленчуци и мляко вече предизвикват безпокойство, въпреки официалните съобщения, че засечените нива не са опасни

Световната здравна организация (СЗО) съобщи в понеделник, че радиация в храната, след разрушителното земетресение в Япония, поразило ядрената централа във  Фукушима, е "сериозен проблем", предаде Ройтерс.

Тази тревога засенчи първите  признаци на напредък в опитите да се предотврати разтопяването на реакторите.

Инженери възстановиха електрозахранването в три от реакторите на централата и се надяват скоро да проведат тестове на водните помпи, които ще послужат за охлаждането им. Японското министерство на здравеопазването предупреди населението около централата "Фукушима-1" да не пият вода от чешмата, след като бяха установени повишени  нива на радиоактивен йод.

Случаи на заразени зеленчуци и мляко вече предизвикват безпокойство, въпреки официалните съобщения, че засечените нива не са опасни. Правителството забрани продажбата на прясно мляко от префектура Фукушима, както и на спанак от съседна област.

"Ясно е, че ситуацията е сериозна", съобщи Питър Кордингли, базираният в Манила говорител на СЗО за Западния Пасифик, предаде Ройтерс. "Много по-сериозно е от колкото някой си е мислил в първите дни. Тогава смятахме, че този проблем ще бъде ограничен в 20 до 30 километра. Сега със сигурност може да предположим, че част от заразената продукция идва отвъд този периметър."

Той добави, че няма данни за заразена храна от Фукушима да е достигнала други държави. Япония е нетен вносител на храна, но също така и значим износител – основно на плодове, зеленчуци, млечни и морски продукти. Най-големите й пазари са Хонконг, Китай и САЩ.

Някои граждани на чужди страни, туристи и работещи в Токио вече са го напуснали. Японците остават унили, но не паникьосани. "Няма как аз да проверя дали има радиоактивни частици в моята чешма или в храната, която ям. Нищо не мога да направя, " разказва Сетцуко Курои, 87 годишна японка, докато пазарува в супермаркет с хирургическа маска на лицето си.

Световната банка цитира частни прогнози за щети между 122 и 235 милиарда долара. Според нея, това ще забави японския икономически растеж за малко, преди да започне възстановяването и блокираната икономика получи необходимия тласък.

В самата централа 300 инженери работят денонощно, в опит да ограничат най-сериозният атомен инцидент от Чернобил насам. Те обливат горивните пръти със стотици тонове вода, надявайки се те да не прегреят отново и да не изпуснат ново количество радиация. Едно евентуално постоянно решение е свързано с пускането на електричеството и реактивиране на водните помпи във всеки един от шестте реактора. Официални лица съобщават, че инженерите са успели да свържат кабелите в реактори 2, 5 и 6 и планират да започнат тестове на системите скоро.

Американският министър на енергетика Стивън Чу, запитан от Си Ен Ен, дали най-лошото от десетдневната ядрена криза в Япония е минало, отговори: "Ние смятаме, че това е така, но не искам да правя официално заявление."

Председателят на американската регулаторна комисия по атомна енергия, Грегъри Язко добави, че изглежда нивата на радиация се понижават. В случай, че охлаждането на реакторите не може да бъде възобновено, може би ще се наложи прибягването до драстични мерки, като погребването на централата в пясък и бетон.

Въпреки това, в понеделник се стигна до евакуация на екипа, работещ над трети реактор, след като над него се извил дим, предаде Ройтерс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.