1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговията на стоковите борси у нас остава вяла

Търговията на стоковите борси у нас остава вяла

Цената на пшеницата е стабилна

Търговията на стоковите борси у нас остава вяла и по-скоро номинална. Цената на пшеницата е стабилна. Както по-рано тази седмица съобщихме вече има и пазар за новата реколта, като в момента тя се движи на нива €170-175 на база ФОБ за месец август. Царевицата остава по-активна, като се очаква цените през март да нараснат с €5-10 и да достигнат почти нивата на фуражната пшеница. Пазарът на слънчоглед засега остава оптимистичен.

Пазарите в Европа

Пшеницата на МАТИФ вчера имаше доста волатилен ден. Първо започна да се качва с надеждата за реализация на египетския търг. После стана ясно, че всъщност изискванията за влажност не са били променени, което директно отписа от класацията пшеницата на основния износител Франция. В следствие на това цената отново тръгна надолу. В края на сесията обаче дойде новина, засенчила липсата на продажба от Франция, а именно, че експортните лицензии, издадени от Брюксел са 932 кмт. Това е най-добрият резултат на експорта от ЕС от началото на годината. Разбира се, следва да отбележим и продажбата на нашите северни съседи, реализирали 60 кмт на цена $292.54 ФОБ за мт. Всички количества и цени може да видите публикувани на сайта ни.

Волатилността на пшеницата в известна степен се прехвърли и на царевицата. В крайна сметка тя обаче не можа да затвори с повишение и остана на нивото си при отваряне. Търсенето й в ЕС не отслабва, след като Брюксел е издал сертификати за импорт на 407 кмт. Същото важи разбира се и в обратната посока, т.е. че и предлагането не е изгубило интерес да продава, което прекрасно се олицетворява с вчерашното затваряне „без изменение“. Иначе глобалната картина пред царевицата според IGC леко се е влошила заради намалена консумация с 1 Ммт и намален експорт също с 1 Ммт, световните запаси в сравнение с миналата година се повишават 47% до 50 Ммт.

Рапицата и слънчогледа в Европа продължават с твърдия си тон, като вчера рапицата добави нови €2.50 към цената си и е вече само 3 от психологическото ниво на съпротива от €400 за мт. Подкрепа вчера имаше от пазара на канола, който продължава с възхода си след достигнатия исторически минимум $394 канадски долара по рано този месец.

Хлебна пшеница МАТИФ 201.75 € /тон
Царевица МАТИФ 172.50 € /тон
Фуражна пшеница Лондон 156.10 тон /£
Рапица МАТИФ 397.00 € /тон

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.