1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговията в ЕС с храни и напитки се увеличава

Търговията в ЕС с храни и напитки се увеличава

Производството е по-високо най-вече в Дания, Финландия, Испания и Швеция

Търговията с храни и напитки се е увеличила в повечето страни от Европейския съюз през миналата година. Това сочи доклад на Европейската асоциация на производителите. Организацията е създадена с цел подобряване на конкурентоспособността на хранителната промишленост. 

Положителното салдо в търговията с хранителни продукти и напитки се увеличава с 8,4% през четвъртото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на предходната година. Секторите, в които се наблюдава най-голямо увеличение, са производството на месо, брашно и нишесте, както и хлебни изделия. 

Производството в повечето държави-членки е по-високо в сравнение с очакванията. Това се отнася най-вече за Дания, Финландия, Испания и Швеция. 

Общият внос на храни и напитки е в размер на 17,8 млрд. евро през четвъртото тримесечие на 2014 г. Вносът намалява само в сектор плодове и зеленчуци. Заетостта в сектора остава стабилна.  Делът на Европейския съюз в световния износ на храни и напитки през 2002 г. е бил 20,5%, но спада до 16% през 2012 г., се отбелязва в доклада. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.