Производството е по-високо най-вече в Дания, Финландия, Испания и Швеция
Търговията с храни и напитки се е увеличила в повечето страни от Европейския съюз през миналата година. Това сочи доклад на Европейската асоциация на производителите. Организацията е създадена с цел подобряване на конкурентоспособността на хранителната промишленост.
Положителното салдо в търговията с хранителни продукти и напитки се увеличава с 8,4% през четвъртото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на предходната година. Секторите, в които се наблюдава най-голямо увеличение, са производството на месо, брашно и нишесте, както и хлебни изделия.
Производството в повечето държави-членки е по-високо в сравнение с очакванията. Това се отнася най-вече за Дания, Финландия, Испания и Швеция.
Общият внос на храни и напитки е в размер на 17,8 млрд. евро през четвъртото тримесечие на 2014 г. Вносът намалява само в сектор плодове и зеленчуци. Заетостта в сектора остава стабилна. Делът на Европейския съюз в световния износ на храни и напитки през 2002 г. е бил 20,5%, но спада до 16% през 2012 г., се отбелязва в доклада.