1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търсенето на колбаси "Стара планина" е намаляло двойно

Търсенето на колбаси "Стара планина" е намаляло двойно

Все още няма отказали се фирми да произвеждат продукти по стандарта

Търсенето на колбаси "Стара планина" е намаляло двойно през последните 2 седмици. След скандала със соята масово хората не купуват продукти по стандарта, показа проверка на вестник "24 часа". В някои квартални магазини в София дори са спрели да предлагат подобни продукти, а други са ограничили асортимента.

Факт е, че търсенето падна, въпреки че всички би трябвало вече да са разбрали, че соя в "Стара планина" няма и не е имало, заяви шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. В бранша се надявали, че със стандарта ще започне конкуренция с качествени продукти, а не само с ниски цени. Обвиненията към 4-те фирми ("Сами -М","Лалов и Вачев" ЕООД, "Унимес" АД - Монтана и "Кен" ), че слагат соя, обаче били на път да компрометират идеята.

Все още няма отказали се фирми да правят "Стара планина", коментира Вътев. Категорично фирмите отказали и да финансират лаборатория за контрол на соята, въпреки че първоначално бяха обявили, че ще купят оборудване и консумативи. Всъщност се оказа и че няма какво да финансираме, в България има апаратура за количествено изследване на соята по метода ELISA, а китовете не струват скъпо, твърди Вътев.

И производителите на рибни продукти "БГ ФИШ" искат да сложат знак за качество. Имаме идея за такъв щемпел, който да гарантира, че като купуваш риба, тя наистина е хубава, каза шефът на "БГ ФИШ" д-р Йордан Господинов. Основният критерий ще е рибата да е черноморска.

Припомняме ви, че Аgro.bg проведе собствено проучване по темата. В интернет портала огромно мнозинство от анкетираните (60 на сто към 26-и октомври) отговориха категорично,  че  няма да купуват повече тези продукти, защото не вярват на производителите.

 

Етикети БДС, колбаси, соя
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.