1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Тенчо Тенев: Ще има специални изисквания за суровините при стандартизацията на хляба

Тенчо Тенев: Ще има специални изисквания за суровините при стандартизацията на хляба

Снимка:

Всеки хлебопроизводител ще може да прецени дали да произвежда по стандарт или по собствена рецепта за хляб

Новите стандарти в производството на трите типа масов хляб на пазара – бял, Добруджа и типов ще се състоят в специални изисквания към основните суровини. В суровините за хляб не може да има консерванти и набухватели, ще има определено количествено съотношение на съставките, времево ограничение в процеса на изпичане на хляба, както и спазване на лабораторни показатели за качество. Това заяви Тенчо Тенев, зам.-изпълнителен директор на Агенцията по безопасност на храните, съобщи Агенция "Фокус".

Специално формирана работна група от експерти ще определя основните параметри на новата стандартизация на хляба. На въпрос кои ще бъдат основните участници в работната група, Тенчо Тенев отговори, че „това са основно браншовите организации, зърнопроизводители, производителите на брашно, хлебопроизводители, ще има експерти от института в Пловдив, това са инженер-технолози; ще има специалисти от националния център по опазване на общественото здраве; ще има експерти от Агенцията по безопасност на храните. Това е един широк кръг от специалисти, които трябва да се обединят около всички тези норми, които ще бъдат записани в стандарта”.

Тенчо Тенев обясни още, че дори след създаването на единен стандарт за хляба, всеки хлебопроизводител ще може да прецени дали да произвежда по стандарт или по собствена рецепта за хляб, както е и до момента. Запитан за основните нарушения в производството на диетични типове хляб, Тенчо Тенев съобщи, че нарушенията са в две насоки: употреба на прекомерно количество сол, която надхвърля нормата, записана в техническите документи за производство и на второ място, употребата на малцово брашно, което придава тъмния цвят на хляба и не е упоменато на етикета на стоката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.