1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Тютюнопроизводители настояват за европейски изкупни цени на тютюна

Тютюнопроизводители настояват за европейски изкупни цени на тютюна

Ангажимент на държавата ще бъде да създаде предпоставки за тютюнопроизводителите, които които искат да се преориентират към друг вид земеделие

Държавата да си изпълни ангажиментите към тютюнопроизводителите – за това ще апелират на днешната среща земеделските производители с представители на ресорното министерство, съобщи Цветан Филев, председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите, информира Агенция "Фокус". „Визирам средствата по референтния период спешно да бъдат изплатени на тютюнопроизводителите. И ако могат да ни съдействат за 2011 г. да бъдат сключени договори за изкупната кампания със  заложени реални, нормални цени както е в Турция, Гърция, Македония”, каза Филев.

Според председателя на Асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев след закриването на фонд „Тютюн” в момента цари анархия на пазара на тютюна в България.

Министерството на земеделието ще информира тютюнопроизводителите за законовите промени и за възможността да се разграничат две групи от тютюнопроизводителите – тези, които ще продължат да се занимават с тютюнопроизводство и тези, които ще се преориентират към нов вид производство. Това заяви Георги Ралчев началник дирекция „Растениевъдство в Министерството на земеделието.

Ангажимент на държавата ще бъде да създаде предпоставки за тютюнопроизводителите, които биха продължи да се занимават с този вид производство и за тези, които искат да се преориентират към друг вид земеделие, поясни още Георги Ралчев от Министерството на земеделието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.