1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Тютюнопроизводители от Силистренско планират национална браншова среща

Тютюнопроизводители от Силистренско планират национална браншова среща

Очакват се средно по около 200 кг от декар от сортовете „Бърлей” и „Ориенталски”

Планира се национална среща на тютюнопроизводителите от цялата страна, като засега мястото е с. Нова Черна, Тутраканско. Това заяви Фикрет Бекир, председател на Сдружението на тютюнопроизводителите от с. Листец, цитиран от Агенция "Фокус".

Очаква се в близките дни да стане ясна и дата на събирането. В срещата ще се включат тютюнопроизводителите от цялата страна, представители на основните сортови групи. Ще бъдат обсъдени проблемите в бранша, изкупните цени, обявени от купувачите, които Бекир определи като неудовлетворяващи, както и липсата на заложени средства за референтния период в проектобюджета за 2011 г. На последен етап е изграждането на Асоциация на тютюнопроизводителите.

Фикрет Бекир посочи, че Сдружението в с. Листец е получило покана да стане клон на италианско сдружение. То само произвеждало, обработвало и предлагало на пазара тютюна си. Фикрет Бекир заяви, че неговото желание е цялата браншова организация да се включи там. По този начин манипулация с цените едва ли ще има, както е в момента, смята той. Почти е приключило брането на тютюна в Силистренско. Очакват се средно по около 200 кг от декар от сортовете „Бърлей” и „Ориенталски”. Различните фирми предлагат цени не по-високи от миналогодишните, т.е. около 2,50 лв/кг. Ако продукцията се реализира на тези нива, това означава, че тютюнопроизводителите са работили само за купувачите на тютюн.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.