1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Транспортът през Черно море продължава, въпреки Русия

Транспортът през Черно море продължава, въпреки Русия

За това се договориха делегациите на ООН, Украйна и Турция, заседавали спешно в Истанбул

Въпреки че Русия прекрати едностранно споразумението за транспортния коридор за украинско зърно през Черно море, корабите ще продължат да се движат. За това се договориха делегациите на ООН, Украйна и Турция, заседавали спешно в Истанбул.
 
Още в началото на тази седмица 12 плавателни съда, натоварени в украинските пристанища, ще отплават за града на Босфора, след като в неделя, ден след оттеглянето на Русия, по коридора потеглиха 6 кораба. 
В момента в трите украински пристанища чакат 21 кораба, на които се намират 700 000 тона зърно. Сред тях е и кораб с 30 000 тона пшеница, предвидени като хуманитарна помощ за бедстващото население в Сомалия.
 
В неделя продължиха и проверките на корабите, преминаващи през Босфора. За деня бяха прегледани 11 плавателни съда, други 112 чакат да бъдат проверени, 97 от които са с товар.
 
Русия в събота се оттегли за „неопределено време“ от споразумението, след като украински дронове нападнаха военното пристанище на Севастопол, където се намира по-голямата част от руския военноморски флот. Договорът за транспортния коридор беше сключен през юли и сложи край на блокадата на украинските пристанища, продължила 5 месеца. От тогава Украйна успя да изнесе над 9 милиона тона продукция, а споразумението трябваше да важи до 19 ноември. То щеше да се удължи автоматично, ако нито една страна по него не беше се противопоставила. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.