1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. “Труд”: Проблем с ваучерите за намален акциз върху газьола на земеделските производители

“Труд”: Проблем с ваучерите за намален акциз върху газьола на земеделските производители

Бензиностанции и търговци на гориво не приемат ваучерите на фермерите

Бензиностанции и търговци на гориво не приемат ваучерите на фермерите за покупка на евтина нафта, заяви пред “Труд” Ангел Вукодинов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Раздаването на книжата от агрослужбите по места започна на 16 май т.г. С тях се осигурява намален акциз с 31 стотинки на литър гориво.

“Имаме редица сигнали от членове на нашата асоциация, пробвали да се възползват от преференцията в петък, но бензиностанциите са отказали да приемат ваучерите. Казали, че не знаели как да ги осчетоводяват пред Агенция “Митници. Изпратихме незабавно писмо за среща с финансовия зам.-министър Людмила Петкова”, каза Вукодинов.

За сходни проблеми сигнализираха и други стопани. Фермерите търсили зам.-министър Петкова по телефона за съдействие.

“Само аграрният зам.-министър Бюрхан Абазов ни увери, че няма проблем, но предизборно не сме очаквали да каже друго”, каза Вукодинов. Зърнопроизводителите твърдят още, че на някои бензиностанции им обяснили, че не знаят как да разпознават истинските ваучери.

“Ако има някъде проблеми, става дума за единични случаи. Проблемът не е масов”, заяви пред “Труд” зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тя е провела разговор с Вукодинов още преди седмица, на 19 май. На 21 май е организирала среща с Българската петролна и газова асоциация, за да разясни на представители на веригите бензиностанции всички детайли около ваучерната система.

До 30 юни т.г. Министерството на финансите трябва да е готово със схемата за евтиното гориво за догодина. Земеделците настояват вместо ваучери да се ползва оцветено дизелово гориво.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.