1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Трябва да се възобнови собственото производство в България, за да се постигне регулиран пазар

Трябва да се възобнови собственото производство в България, за да се постигне регулиран пазар

Това заяви Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Важно е да се разбере, че държавата има воля да помага в регулирането на пазарните цени, заяви в предаването „Това е България” на радио „Фокус” Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Държавата няма как да се намесва силово в регулиране на лостовете на пазарната икономика, но както посочи министър-председателят, има и други механизми, които могат да повлияят при формирането на цените от производителя до крайния потребител”, обясни Стойчев.

По думите му, „производителите в момента са най-малко виновните. Всеки един от българските производители би искал да реализира своята продукция, но потреблението е свито, цените зависят от бонус-оборотите, от големия марж в цените на големите вериги”, анализира Стойчев.

Според него, анализът трябва да покаже какво се случва по веригата производител – краен потребител, какви са цените на международните пазари, цените на едро и цените на производителите и да се види към какви мерки може да се пристъпи.

„Трябва да се възобнови собственото производство в България – това е разковничето за постигане на регулиран пазар”, каза в заключение Едуард Стойчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.