То е традиционен български продукт, известен с хранителните си и лечебни свойства
„Трябва да възродим имиджа на българското кисело мляко, което прославя България по света.” Това заяви днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на паметник на традиционния български продукт. „Киселото мляко е част от нашето национално наследство и е традиционен български продукт, известен с хранителните си и лечебни свойства”, заяви още министър Найденов в своето слово при откриването. „Това, което ние сме длъжни да предоставим на съвременния потребител, е възможността да консумира всеки ден истинско кисело мляко, което дарява със здраве и живот. Нека съхраним този уникален продукт за България, с който сме известни по цял свят и се гордеем с вкуса и качеството му”, допълни още министър Найденов.
Паметникът бе открит в рамките на традиционното изложение „Светът на млякото” в Интер експо център - София от министър Найденов съвместно с професор Мария Стефанова, изтъкнат учен с дългогодишен опит в областта на изготвянето и поддържането на закваски за българско кисело мляко.
На церемонията присъства и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, организатор на събитието.
Паметникът е посветен на откривателя на бактерията в киселото мляко „Лактобацилус булгарикус” д-р Стамен Григоров. Полезната бактерия, от която млякото се заквасва, е кръстена на откривателя си и пълното й наименование е Lactobakterium Bulgaricum Grigoroff.
Д-р Григоров е учил естествени науки в Монпелие и завършва медицина в Женева, като проучва микрофлората на българското кисело мляко и успява да изолира бактерията на подквасването през 1905 година. За това си постижение д-р Григоров е награден от университета в Женева, а изолираната причинителка за процеса на ферментация е наречена в негова чест. Интересна подробност в биографията на учения е, че той получава предложения за работа в Швейцария и Бразилия, но отказва и остава околийски главен лекар в Трън.